Europoli raport kirjeldab smugeldamist hiiglasliku ja ülitulusa ärina, millel ei näi lõppu (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: AFP

Europol ja Interpol avaldasid eile migrantide liikumist kirjeldava raporti, milles nendivad, et inimsmugeldajate võrgustikud on väga paindlikud ja arvestavad kiiresti erinevate muudatustega leidmaks uusi viise, kuidas migrante jätkuvalt Euroopa Liidu riikidesse smugeldada.

Europoli direktor Rob Wainwright kirjutab eessõnas, et smugeldajad teenivad tohutut kriminaaltulu. Ainuüksi mullu teenisid need organisatsioonid hinnanguliselt 5-6 miljardit USA dollarit.

Raporti peamised järeldused on järgmised:

  • Enam kui 90 protsenti Euroopasse tulnud migrante kasutab teekonnal abi, enamasti kriminaalvõrgustikku kuuluvate inimeste abi.
  • Ehkki on olemas põhilised teekonnad, mida migrantide smugeldamiseks kasutatakse, siis neid mõjutavad erinevad faktorid, näiteks piirivalve ja ilmastikuolud. Tulevikus kasutavad smugeldajad üha rohkem erinevaid teekondi ja võimalusi. Samuti hakkavad migrandid kasutama ilmselt seetõttu veel rohkem smugeldajate abi, kuna põhiteekondade läbimine muutub keerukamaks. Selle kõige tulemusena võivad tekkida uued tulipunktid.
Peamised teekonnad Euroopa Liitu: Allikas: Europol ja
Peamised teekonnad Euroopa Liitu: Allikas: Europol ja Foto: Interpol
  • Kokku on teada enam kui 250 nn. tulipunkti, kus smugeldamist korraldatakse, Euroopa Liidus ja liidust väljas.
Põhilised smugeldajate tulipunktid Euroopas. Allikas: Europol ja
Põhilised smugeldajate tulipunktid Euroopas. Allikas: Europol ja Foto: Interpol
Põhilised smugeldajate tulipunktid maailmas. Allikas: Europol ja Interpol
Põhilised smugeldajate tulipunktid maailmas. Allikas: Europol ja Interpol Foto: Itnerpol
  • Smugeldamine on rahvusvaheline äri, mille niiditõmbajad on enam kui sajast riigist pärit, nii Euroopa Liidust kui ka liidust väljas.
  • Võrgustiku struktuuri võib kirjeldada järgmiselt: juhid koordineerivad ebaseaduslikku rännet kindlate teekondade ulatuses, organiseerijad juhivad kõike paiksemalt läbi oma isiklike kontaktide. Siis on veel ka hulk madalamaid abistajaid, kes kasutavad võimalust, et kasu teenida.
  • Smugeldamine on väga tulus äri, mis kurjategijale suuri kulusid kaasa ei too. Samas on nõudlus nende «teenuste» järele suur. Enamasti makstakse sularahas.
  • Lisaks smugeldamisele pannakse toime veel mitmeid tõsiseid kuritegusid. Euroopasse reisivad migrandid on kerge inimkaubanduse ja seksuaalkuritegude sihtmärk, et tasuda oma «võlg» smugeldajate ees. Nende kuritegude hulk ilmselt lähiaastatel suureneb.
  • Terroristid võivad kasutada ära smugeldajaid, et saavutada oma eesmärke. Seetõttu on suurem oht, et terroristid jõuavad koos migrantide vooga Euroopa Liitu.

Tulevikustsenaariumid:

  • Suureneb inimeste hulk, kes proovivad Euroopa Liitu jõuda. Ainuüksi Liibüas on umbes 800 000 inimest, kes ootavad reisi Euroopasse.
  • Kriminaalvõrgustikku ootavad samuti ees muudatused – suuremad ja tugevamad võrgustikud võtavad üle väiksemad.
  • Euroopa sees võivad samuti kriminaalkuriteod kasvada, kuna migrante survestavad selleks nende «abistajad». Üksi reisivad alaealised põgenikud võivad sattuda seksuaalkuritegude ohvriks või olla ise sunnitud kuritegu toime panema. Samuti suureneb nõudlus võltsdokumentide järgi, mis tähendab, et ka see turg hakkab laienema. Samas võidakse võltsdokumente kasutada ka korduvalt – pärast ühte reisi saavad smugeldajad neid vahendada uutele migrantidele.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles