Hellam: Valgevene jagas vaid tühje lubadusi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.
Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam. Foto: Marina Puškar

Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellami sõnul näitasid OSCE poolt ebaausateks tunnistatud Valgevene parlamendivalimised, et president Aleksandr Lukašenka hoiab diktaatorina riiki muutumatul kursil, mis viib vaid majanduslanguse suunas.

«Mulje Valgevene parlamendivalimistest on selline, et suuri muudatusi ei toimunud, kõik mis lubati, oli kosmeetiline,» lausus Hellam ERR Uudistele. «Alati loodetakse, et äkki midagi muutub ja et äkki tõesti see väga repressiivne olukord teisitimõtlejate suhtes õgvendub, aga tegelikult ei muutunud midagi.»

Hellami sõnul on pärast Gruusia sündmusi õhus märgid, et Valgevene soovib Euroopa orientatsioonil edasi liikuda. Samas on ilmne, et ta ei soovi seda teha Euroopa tingimustel.

Seega peab Hellami hinnangul ka Euroopa Liit Lukašenkale antud lubadused üle vaatama, sest äsjased valimised tõestavad, et Valgevene ei ole täitnud omapoolseid lubadusi ega astunud samme demokraatlikuma õhkkonna poole.

Hellami sõnul ei ole Lukašenka vabaks konkurentsiks ja vabaks meediaks, mille kaudu demokraatia üldse arenema saab hakata, lihtsalt valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles