ÜRO: 2030. aastaks elab kaks kolmandikku inimkonnast linnades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shanghai.
Shanghai. Foto: SCANPIX/REUTERS

Aastaks 2030 elab kaks kolmandikku maailma rahvastikust linnades, linnaelanike osakaal arengumaades kahekordistub ning linnade territoorium võib kolmekordistuda, selgub eile avaldatud ÜRO raportist.

Nairobis asuv ÜRO inimasustuse amet UN-Habitat teatas raportis, et 15 aasta pärast annavad linnad umbes 80 protsenti maailma sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Alates viimasest ÜRO linnade teemalisest konverentsist - Habitat II - 1996. aastal Istanbulis on megalinnade raskuskese siirdunud arengumaadesse, seisab raportis.

Aastal 1995 oli maailmas 22 linna elanikkonnaga 5-10 miljonit ning 14 linna enam kui 10 miljoni inimesega, selgub raportist. Aastal 2015 oli maailmas 44 suurlinna ja 29 megalinna, neist enamik arengumaades.

«See trend jätkub, sest mitu Aasia, Ladina-Ameerika ja Aafrika suurlinna peaksid muutuma aastaks 2030 megalinnaks,» teatas inimasustusamet.

«Kõige kiiremini kasvavad väikesed ja keskmise suurusega linnad, millel on vähem kui miljon elanikku. Nende arvele langeb 59 protsenti maailma linnaelanikest ja neis elab 62 protsenti Aafrika linnaelanikest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles