Soomes suri elamisloa saanud egiptlannast vanaema

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: SCANPIX

Soome meedias egiptlannast vanaemaks nimetatud 65-aastane Eveline Fadayel suri ööl vastu tänast oma kodus raske haiguse tagajärjel.

Migratsiooniamet tühistas korduvalt naise elamisloataotlused, kuid otsustas 21. detsembril 2010 väljastada talle aastase elamisloa, vahendas MTV3.

Möödunud aasta märtsis lükkas ülemkohus Fadayeli kaebuse tagasi. Naine pidi maalt lahkuma 13. juuniks, kuid perekond peitis oma vanaema ära.

Euroopa Inimõiguste Kohus uuendas määrust, mis muutis egiptlanna väljasaatmise Soomest võimatuks.

Egiptuse Fadayeli ja Vene kodaniku Irina Antonova olukord tõstatas nn vanaemade teema, mis äratas mullu Soomes laialdast arutelu. Mais korraldati naiste väljasaatmise vastu Helsingis suur meeleavaldus. Sel teemal võtsid sõna nii rahvasaadikud kui president.

Perekondade väitel ei saanud nende vanaemasid kodumaale saata, kuna seal pole kedagi, kes nende eest hoolitseks.

Mõlemad eakad naised elasid Soomes oma laste ja nende perede juures, kuid kehtiva seaduse järgi ei kuulu vanaemad-vanaisad tuumikpere juurde ja elamisluba ei saa.

Oktoobri lõpus otsustas immigratsioonipoliitikat arutanud ekspertgrupp, et seadustesse «memmepügalat» ei lisandu ja lähisugulaste elamislubade taotlemistingimused ei muutu.

Kui muudatus oleks teoks tehtud, oleksid ametnikud saanud anda praegusest enam elamislube täisealiste Soome kodanike vanematele.

Antonova, kes saabus Soome 2008. aastal turistiviisaga ja jäi siis tütre juurde elama, toimetati Venemaale hooldekodusse mullu suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles