Assange: vägivallale kihutajad tuleb kohtu alla anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Wikileaksi asutaja Julian Assange'i sõnul tuleks USA Kongressi saadiku tapmiskatse järel kohtu alla anda kõik poliitikud ja kommentaatorid, kes oma sõnavõttudes inimesi vägivallale kihutavad.

Assange'i arvates meenutab agressiivne retoorika, mis paljude vaatlejate arvates võis viia Gabrielle Giffordsi atentaadi katseni Tusconi linnas laupäeval, sõnakasutust, mida on kasutatud tema enda ja teiste Wikileaksi töötajate vastu, vahendas AFP.

Giffords oli üks demokraatide kandidaatidest novembrikuistel vahevalimistel, keda konservatiivide üks juhtfiguure Sarah Palin kutsus valimiste eel üles «sihikule võtma». Palin avaldas internetis USA kaardi, millel Giffordsi ja veel 19 demokraadi valimisringkonnad olid ära märgitud sihikujoontega.

Eelmisel aastal teatas Palin pärast USA diplomaatiliste memode lekitamist, et USA valitsus peaks Assange'iga käituma samamoodi nagu Talibaniga.

Assange teatas tänases avalduses, et need, kes nõuavad teise isiku mõrva, on tapmises sama palju süüdi kui päästikule vajutanud inimene. «Kutsume USA võime ja teisi kaitsma õigusriiki, uurides agressiivselt neid ja sarnaseid kihutusi tapmisele.»

Assange astub täna Londonis taas kohtu ette. Kohus määrab aja, millal tema Rootsile loovutamist käsitlev kohtuistung toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles