ELi siseministrid toetasid viisavabaduse hädapidurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi ja Türgi lipp
ELi ja Türgi lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu siseministrid jõudsid täna kokkuleppele niinimetatud hädapiduris, mis võimaldab peatada Türgi ja teiste riikide viisavabaduse, kui nood selle tingimusi rikuvad.

Hädapiduriks nimetatav mehhanism annab ELi riikidele võimaluse peatada viisavabadus Türgi, aga ka Gruusia, Ukraina, Kosovoga, kui nende riikide kodanikud hakkavad hulgaliselt varjupaigataotlusi esitama.

«Mul on hea meel, et me leppisime täna kokku mehhanismis, mis lihtsustab tegutsemist rikkumiste korral,» ütles ELi eesistuja Hollandi migratsiooniminister Klaas Dijkhoff.

Ta seletas, et mehhanism käivitatakse, kui mõne riigiga lähevad asjad teisiti, kui planeeritud - kui juhtub ettenägematuid asju.

Kui Euroopa Parlament mehhanismi heaks kiidab, saab seda rakendada julgeoleku tagamiseks või juhul, kui kolmas riik ei ole nõus võtma tagasi inimesi, kes on tema territooriumilt lahkunud, kuid kel ei lubata Euroopasse jääda.

Ministrid ja ELi ametnikud näevad kurja vaeva kinnitamaks, et mehhanism puudutab kõiki viisavabaduse saanud riike, mitte ainult Türgit, kes alles loodab selle saada.

EL pakkus Türgile viisavabadust osana rändekokkuleppest Euroopasse saabuva migratsioonivoo peatamiseks. Kreekasse jõudnud Süüria põgenikud tagasi võtta lubanud Türgi saab selle eest ELilt ka 6 miljardit eurot ja lubaduse kiirendada liitumiskõnelusi.

Türgil tuleb viisavabaduse saamiseks täita mitu tingimust, kuid president Recep Tayyip Erdoğan on teatanud, et terrorivastaste seaduste muutmine ei tule kõne allagi.

EL-i ametnike hinnangul saavad Türgi kodanikud praeguse seisuga viisavabaduse kõige varem oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles