Meeleavaldajad tungisid lühiajaliselt Iraagi peaministri residentsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri toetajad
Iraagi šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri toetajad Foto: SCANPIX

Iraagi šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri toetajad tungisid reedel Bagdadi üliturvatud rohelisse tsooni ning mõnedel neist õnnestus siseneda ka peaminister Haider al-Abadi residentsi, ütles AFP fotograaf.

Tuhanded reforme nõudvad meeleavaldajad kohtasid rohelisse tsooni tungides esmalt julgeolekujõudude tugevat vastupanu, ent neil õnnestus lõpuks tungida Iraagi pealinnas asuvasse piiratud ligipääsuga tsooni.

Seejärel liikusid protestijad peaministri residentsi juurde ning põrkasid hoonesse siseneda püüdes julgeolekujõudude vastupanule, ent mõnedel õnnestus julgeolekujõudude ahelikust läbi tungida ja lühiajaliselt residentsi pääseda, ütles AFP fotograaf sündmuskohalt.

Sadri toetajad postitasid sotsiaalmeediasse fotosid peaministri residentsist.

Demonstrandid lahkusid mõne aja möödudes rohelisest tsoonist pärast seda, kui julgeolekujõududele saabus lisajõude.

Abadi asukoht sündmuste ajal pole teada.

Rohelises tsoonis sai meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrgetes mitu inimest viga. Palju meeleavaldajaid sai viga tsooni tungimisel. Julgeolekujõud kasutasid pisargaasi ning lahinglaskemoona.

Meeleavaldajad kogunesid reedel esmalt Bagdadi Tahriri väljakul ning protest muutus kiiresti vägivaldseks. Julgeolekujõud lasid käiku pisargaasi, heligranaadid ja veekahurid.

Kolme nädala eest õnnestus protestijatel esmakordselt rohelisse tsooni tungida ning jõuda ka parlamendihoonesse. Julgeolekujõud vaatasid toimuvat tegevusetult pealt.

Esmakordse rohelisse tsooni tungimise järel vallandas Abadi ala erivägede ülema.

Meeleavaldajaid ärritab poliitiliste parteide vastuseis Abadi püüdlustele moodustada tehnokraatide valitsus ja teha lõpp korruptsioonile. Samuti nõutakse lõppu praktikale, mille alusel jagatakse valitsusameteid poliitiliste ja sektikvootide alusel.

Abadi püüdlused süsteemi muuta on põrkunud mõjuvõimsate parteide vastuseisule, kes vajavad patronaaži ja enda rahastamise tarbeks kontrolli ministeeriumide üle.

USA ja ÜRO on hoiatanud, et poliitiline kriis võib kahjustada Iraagi jõupingutusi võitluses riigis suuri alasid kontrolliva äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles