Kortunov: Ukraina konflikti lahendamisel pole läbimurret oodata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Ukraina sõdur
Pildil Ukraina sõdur Foto: SCANPIX

Ukraina konflikti lahendamisel pole läbimurret oodata, sest kõik osapooled arvavad ekslikult, et aeg on nende poolel, ütles Vene Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu esimees Andrei Kortunov usutluses BNS-ile.

«Ma tahaksin anda teie küsimusele parema vastuse ja mulle ei meeldi olla pessimistlik, ent ma ei ole läbimurde suhtes lootusrikas,» lausus Kortunov Lennart Meri konverentsi veerel antud usutluses vastuseks küsimusele, missugused võivad olla järgmised arengud Ukrainas sel aastal.

«Ma ei näe poliitilist tahet Moskvas, Kiievis ega Brüsselis. Me võime näha üksikuid positiivseid või negatiivseid arenguid, ent ma ei usu olukorra radikaalsesse muutumisse. Ilmselt jääb olukord selliseks, nagu ta on praegu,» ütles Vene rahvusvaheliste suhete ekspert.

Kortunov peab veaks arvamust, et Ukrainas on võimalik võita käed rüpes istudes ja oodates, millal teine pool muutub paindlikuks.

Olukorda võiks tema sõnul muutuse tuua USA järgmise presidendi sekkumine lahenduse leidmiseks. «Teine võimalus on, et Kiievis tuleb võimule uus juhtkond, kel on teistsugune vaatenurk sellele, kuidas Venemaaga lävida,» ütles Kortunov.

«Üks probleeme on see, et kõik konflikti osapooled leiavad, et aeg töötab nende kasuks. Moskvas usutakse, et ukrainlased mõtlevad varem või hiljem järele, mõistavad oma eksimust ja seda, et lääs neid ei aita, ja tulevad Venemaa juurde tagasi,» lausus ta.

Ukrainas arvatakse tema sõnul, et sanktsioonid kahjustavad Vene presidenti Vladimir Putinit nii tõsiselt, et ta on sunnitud oma lähenemist muutma.

«Euroopas võivad nad mõelda midagi muud sanktsioonidest ja Atlandi liidu terviklikkusest ning USAs ei mõelda praegu ilmselt eriti üldse, sest seal käib valimiskampaania. Valimiste järel pööravad nad uue lehekülje ja alustavad uut peatükki,» ütles Kortunov BNS-ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles