Osborne: EL-ist lahkumise korral on raske uusi leppeid sõlmida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister George Osborne.
Briti rahandusminister George Osborne. Foto: SCANPIX

Briti rahandusminister George Osborne hoiatas laupäeval, et Ühendkuningriigil saab olema äärmiselt raske sõlmida kaubandusleppeid Euroopa Liidu riikidega, kui ta ühendusest lahkub.

Rääkides BBC-ga enne G7 rahandusministrite kohtumist Jaapanis Sendais, hoiatas Osborne raskuste eest uute lepete sõlmimisel EL-i riikidega, püüdes samal ajal saavutada uusi kaubandusleppeid ka EL-i mittekuuluvate maadega.

"On absoluutselt selge, kui rääkida siin Prantsusmaa, Saksamaa ja teiste Euroopa riikide rahandusministritega, et kui Suurbritannia EL-ist lahkub ja soovib juurdepääsu ühisturule -- juurdepääsu, mida me vajame töökohtade ja investeeringute jaoks kodus, siis me peame maksma EL-i eelarvesse ja me peame nõustuma inimeste vaba liikumisega, kuid meil ei ole absoluutselt mingit sõnaõigust selle poliitika kujundamisel," märkis Osborne.

Suurbritannia otsustab 23. juuni referendumil, kas jääda EL-i või lahkuda sellest 28-liikmelisest blokist.

Rahandusminister Osborne teeb nagu peaminister David Camerongi kampaaniat blokki jäämise nimel.

"Kui me EL-ist lahkume, peame kaheaastase perioodi jooksul rääkima esmalt 27 riigiga läbi meie lahkumise üle, seejärel peame nende 27 Euroopa riigiga läbi rääkima uute kokkulepete üle ja samal ajal sõlmima üle 50 kaubandusleppe maadega, mis ei ole isegi Euroopas," lisas ta.

"Seda saab olema äärmiselt raske teha," hoiatas ta.

Selle perioodi ajal ei ole ettevõtetel mingit kindlust oma tuleviku osas ja seega ei võeta ka uusi töötajaid ega investeerita," ütles minister.

"See annab löögi inimeste sissetulekutele, see annab löögi majade väärtusele, see annab löögi ettevõtetele ja töökohtadele. Inimesed hakkavad sellest aru saama," lisas Osborne.

Veidi enam kui kuu enne hääletust toetab liitu jäämist 55 ja lahkumist 45 protsenti brittidest, ilmneb võrgulehe What UK Thinks avaldatud kuue arvamusuuringu keskmisest tulemusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles