Obama annaks maailma Põhjamaade juhtida

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obamal on õnnestunud Norra peaminister Erna Solberg nakatavalt naerma ajada. Rõõmu jätkub ka Rootsi peaministrile Stefan Löfvenile (norralannast vasemal).
Obamal on õnnestunud Norra peaminister Erna Solberg nakatavalt naerma ajada. Rõõmu jätkub ka Rootsi peaministrile Stefan Löfvenile (norralannast vasemal). Foto: timesofoman.com

Hiljutisel pidulikul lõunasöögil Valges Majas kiitis Ameerika Ühendriikide president Barack Obama kõrgeks Rootsit, Taanit, Soomet, Norrat ja Islandit, rõhutades Põhjamaade globaalset mõju inimõiguste, humanitaarküsimuste ja kliimamuutuste vallas.

Viie Põhjamaa liidreid võõrustanud Obama oli joviaalses ja humoorikas meeleolus, milles võib mängida rolli tema ametiaja lähenev lõpp, vahendab Reuters. Lõunasöögile eelnenud tippkohtumisel oli arutatud Venemaaga seotud välispoliitilisi probleeme.

«Ma arvan, et see oli väga kasulik ja oluline vestlus, kuigi ilmselt valitses meie vahel liialt suur üksmeel, et koosviibimine olnuks sama põnev nagu mõned, kus mul vahel õnnestub osaleda,» kommenteeris Obama.

Lõunasööki ilmestasid põhjamaiselt sätendavad rohkem kui kolm meetrit pikad jääpurikad, millelt peegeldusid küünlaleegid. Külalistele esines muusikapaladega oma jõuliselt liberaalsete seisukohtade poolest tuntud poppstaar Demi Lovato.

«Sellest tuleb imeline võimalus veini juua ja teha edusamme meie aja kõige tähtsamates küsimustes,» ütles reporteritele lõunasöögile suunduv Samatha Power, USA suursaadik ÜRO juures.

Obama on juba pikemat aega väljendanud vaimustust Põhjamaade pragmaatiliste ja liberaalsete poliitiliste kalduvuste suhtes.

«Olen vahel ikka öelnud, et anname õige mõneks ajaks juhtimise nende väikeste maade kätte. Ja nemad ajavad asjad korda,» ütles Obama.

Mõttega näis haakuvat Soome president Sauli Niinistö, kes esines pärast Obama sõnavõttu väitega, et ühiselt kujutavad Põhjamaad endast «supervõimu».

Olles üheskoos maailma suuruselt 12. majandus, sammuvad Põhjamaad esirinnas sellistes pakilistes küsimustes nagu näiteks kliimamuutus, mis on Niinistö hinnangul «kõige eksistentsiaalsemaks ohuks tänapäeva maailmale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles