Džomolungmal suri Austraalia naisalpinist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: BNS
Copy
Džomolungma
Džomolungma Foto: AP / Scanpix

Nepalis asuvalt maailma kõrgeimalt mäelt Džomolungmalt laskunud Austraalia naisalpinist suri kõrgmäestiku haiguse tõttu, teatasid ekspeditsiooni korraldajad laupäeval.

Austraallanna Maria Strydom oli laskumas neljandast laagrist kolmandasse, kui ta tundis end halvasti ja suri laupäeva pärastlõunal, teatas ronimisagentuuri Seven Summit Treks juhataja Pasang Phurpa.

"Pärast seda, kui ta eile (reedel) tippu jõudis, ütles ta, et tunneb end väga nõrgana ja kannatab energiakao käes... need on märgid kõrgmäestiku haigusest," ütles Phurba.

30-ndates eluaastates austraallanna töötas Melbourne'is asuvas Monashi ülikoolis.

Reedel suri 4. laagris kõrgmäestiku haigusesse Hollandi mägironija Eric Arnold. Ka tema jõudis 8850-meetrise Džomolungma tipus ära käia ning tundis laskumisel end halvasti.

Alates 11. maist on Džomolungma tipu vallutanud 330 Nepalist ronimist alustanud alpinisti ning veel paljud põhja poolt Tiibetist teekonda alustanud alpinistid.

Nepali räsinud maavärinale järgnenud laviin nõudis mullu Džomolungmal 19 inimese elu. 2014. aastal hukkus laviinis 16 šerpast giidi.

Ronimishooaeg Džomolungmal algas märtsis ning kestab umbes mai lõpuni, pärast seda muutuvad ilmastikuolud ronimise jaoks küllaltki rängaks.

Tagasi üles