Afganistani luureagentuur kuulutas Talibani juhi surnuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile thtud pilt arvatavast mulla Akhtar Mansouri surnukehast
Eile thtud pilt arvatavast mulla Akhtar Mansouri surnukehast Foto: SCANPIX

Afganistani luureagentuur kinnitas täna, et islamiliikumise Taliban juht mulla Akhtar Mansour hukkus USA rünnakus.

Tegemist on esimese kinnitusega piirkondlikelt ametitelt.

«Mansouri jälgiti tähelepanelikult mõnda aega ... kuni ta võeti sihikule ühes sõidukis koos teiste võitlejatega,» teatas Afganistani riiklik julgeolekudirektoraat avalduses.

USA ametnikud ütlesid laupäeval, et Mansour sai ilmselt surma Pakistanis Belutšistani provintsis eemalasuvas Ahmad Wali linnas rünnakus, mille sooritasid mitu USA eriüksuslaste mehitamata lennukit.

Taliban pole Mansouri hukkumist ametlikult veel kinnitanud, kuid Afganistani Talibani kõrge komandör mulla Abdul Rauf ütles pühapäeval uudisteagentuurile Associated Press, et Mansour tõepoolest hukkus USA droonirünnakus. Tema sõnul toimus õhulöök Afganistani-Pakistani piirialal.

Talibani juhtivnõukogu Quetta šuura liige ütles AFPle, et Mansour polnud oma mobiiltelefoni teel kättesaadav alates eilsest. «Me pole kindlad, kas midagi on tõeliselt valesti või ta lülitas oma telefoni rünnakukartuses välja.»

Afganistani presidendi Ashraf Ghani kantselei kinnitas õhulöögi asetleidmist, kuid mitte Mansouri hukkumist. Peaminister Abdullah Abdullah sõnul on Mansour rohkem kui tõenäoliselt surnud.

Kaks Pakistani luureametnikku ütlesid AFPle, et droonid ründasid Quetta lähistel sõiduautot Toyota Corolla ning selles hukkus kaks inimest. Nad ei kinnitanud, et Mansour oli üks hukkunuist, kuid laususid, et surnukehad viidi Quettasse.

Talibani liidrite surmadest on teatatud sagedasti, kuid need ei vasta tihtipeale tõele. Mansouri surmast teatati ka mullu detsembris.

Mansour määrati Talibani etteotsa ametlikult mullu juulis pärast üllatuslikku teadet, et liikumise asutaja mulla Omar suri 2013. aastal.

Droonirünnak toimus päevi pärast USA, Hiina, Pakistani ja Afganistani esindajate kohtumist Islamabadis, kus üritati taaselustada pikalt seisnud rahukõnelusi Kabuli ja Talibani vahel. Mansour oli väidetavalt kõnelustele vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles