Galerii: Savtšenko on tagasi Ukrainas (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Savtšenko toodi lennukiga Kiievisse pärast seda, kui Ukrainas vangistatud kaks Vene väidetavat sõdurit - Aleksandr Aleksandrov ja Jevgeni Jerofejev - lahkusid hommikul Ukrainast.

Erinevate allikate kohaselt toimus Ukraina ja Venemaa vahel vangide vahetus, milles Venemaa andis Ukrainale üle Ukraina lenduri Nadia Savtšenko, kes viibis Venemaal vangis aastast 2014.

Savtšenko kohtus Borõspoli lennujaamas Ukraina presidendi Petro Porošenkoga ja pidas kirgliku kõne, milles tänas neid, kes talle head soovisid, aga ka neid, kes talle halba soovisid, sest just nende kiuste jäi ta ellu, vahendab The Guardian.

Ta lubas võidelda nende ukrainlaste vabastamise eest, kes veel Venemaal vangistuses istuvad.

Samuti kinnitas ta, et on valmis oma elu taas Ukrainale ohverdama. «Olen valmis veelkord andma lahinguväljal oma elu Ukraina eest,» lausus Savtšenko, vahendas BNS.

Ukraina president Petro Porošenko teatas pisut enne kella 15 Twitteris, et lennuk koos Nadia Savtšenkoga on Kiievis lennuväljal maandunud.

Veidi pärast seda avaldas Eesti välisminister Marina Kaljurand heameelt, et Venemaa poolt õigusvastaselt kinni hoitud Nadija Savtšenko on nüüdseks turvaliselt kodumaale jõudnud.

«Kogu protsess – Savtšenko kinnipidamine ja tema üle kohtumõistmine –, oli algusest peale teravas vastuolus õigusemõistmise printsiipidega,» rõhutas Kaljurand.

Välisminister sõnas, et Nadija Savtšenko juhtum ei olnud ainult Ukraina mure. «Seda muret jagas ka Eesti rahvas ning rahvusvahelist õigust jämedalt rikkuv kohtuasi oli kogu Euroopa ühtse ja lakkamatu tähelepanu all algusest lõpuni.»

Savtšenko toodi lennukiga Kiievisse pärast seda, kui Ukrainas vangistatud kaks Vene väidetavat sõdurit - Aleksandr Aleksandrov ja Jevgeni Jerofejev - lahkusid kolmapäeva hommikul Ukrainast.

14:50 Otseülekanne Kiievi Borõspoli lennuväljalt, kuhu oodati saabuvat Nadia Savtšenkot

 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles