Islamiliikumine Hamas kavatseb hukata 13 kurjategijat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiliikumise Hamas toetajad põletavad Iisraeli kaitseministriks saanud Avigdor Liebermani pilti.
Islamiliikumise Hamas toetajad põletavad Iisraeli kaitseministriks saanud Avigdor Liebermani pilti. Foto: MOHAMMED ABED/AFP

Islamiliikumine Hamas teatas kolmapäeval, et kavatseb hukata 13 kurjategijat hoolimata sellest, kas Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas selle heaks kiidab.

Kõik 13 on süüdi mõistetud kriminaalkuritegude eest.

Hamasi seadusandjad kuulutasid välja 13 surmanuhtlust ohvrite perekondade nõudmisel.

Abbas on keeldunud Hamasi kohtuotsuseid tunnustamast ja ÜRO on väljendanud kavandatavate hukkamistega seoses tõsist muret.

Palestiina enklaavi kohtuminister teatas juba nädalavahetusel, et Hamasi kontrolli all oleva Gaza sektori võimud kavandavad avalikke hukkamisi.

Islamistlik Hamas on ka varem Gazas hukkamisi korraldanud, kuid üliharva avalikult ning peamiselt inimeste suhtes, keda on süüdistatud koostöös Iisraeliga.

"Gazas viiakse peatselt täide surmanuhtlusi," ütles kohtuminister Ismail Jaber ajakirjanikele. "Ma palun, et need toimuksid suure rahvahulga ees."

Hamasi ametnik Khalil al-Haya ütles reedel, et praegu ootab surmanuhtluse täideviimist 13 meest, enamik neist on süüdi mõistetud mõrvaga seotud röövimiste eest.

"Ohvrite perekondadel on õigus nõuda karistuse täideviimist," lisas ta.

Palestiina Inimõiguskeskuse (PCHR) andmetel määrati 2015. aastal Gaza sektoris üheksa surmanuhtlust ja veel kaks Läänekaldal.

Sel aastal on kohus mõistnud Gazas surma umbes 10 inimest.

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat hoiatas päev varem, et paremäärmusliku Avigdor Liebermani nimetamine Iisraeli uueks kaitseministriks kätkeb endas lisaohtu regionaalsele stabiilsusele. Erekati sõnul viib Liebermani ametissenimetamine viib "apartheidi, rassismi ning usulisele ja poliitilisele ekstremismile".

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas kolmapäeval, et Lieberman saab juudiriigi uueks kaitseministriks ning tema partei osaks valitsuskoalitsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles