Kuuli pähe saanud USA rahvasaadik suudab iseseisvalt hingata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gabrielle Giffordsi portree Tucsoni haigla ees.
Gabrielle Giffordsi portree Tucsoni haigla ees. Foto: SCANPIX

USAs Arizonas Tucsonis möödunud nädalal ühes kaubanduskeskuses aset leidnud tulistamises eluohtlikult vigastada saanud Kongressi esindatekoja demokraadist liige Gabrielle Giffords suudab taas iseseisvalt hingata.

Arstide sõnul on see omamoodi ime, kuna kuul läbis Giffordsi vasaku ajupoolkera, vahendab bild.de.

Massitulistamise käigus hukkus kuus ja sai haavata 14 inimest. Neist kuus on veel haiglaravil.

Neurokirurg Michael Lemole’i sõnul on patsient teadvusel ning reageerib arstide ütlustele. Poliitik on hingamisaparaadiga siiski veel ühendatud, et kergendada hingamist.

Kui Giffords kriitilise aja üle elab ootab teda ees väga pikk taastusravi ning samuti pole teada, mil määral naine õnnetusest taastub, teatas neuroloog Alex Valdka MSNBCle.

Giffordsi päästis tema assistent, kes kuni kiirabi saabumiseni verejooksu kinni pidas. 38 minutit pärast kuuli pähe saamist lebas Giffords juba operatsioonilaual.

Poliitikut opereerinug kirurg Peter Rhee avaldas, et kuul läbistas pealuu kuklaosas ning väljus seejärel eest. Vigastada sai vasak ajupoolkera, millest sõltub muuhulgas kõnevõime.

Giffords on veel kriitilises seisundis, kuna jätkuvalt on risk, et kuuli tekitatud luukillud põhjustavad veritsuse. Teise ohuna võib Giffordsi aju paiste minna. Lemole eemaldas ühe osa koljuluust, et paistetuse korral ajule ruumi teha.

Arsti sõnul võib taastumine võtta kuid ning isegi aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles