Soome valitsuserakond arutab kongressil riigi hümni väljavahetamist (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome paremtsentristliku valitsuspartei Koonderakond hakkab kahe nädala pärast toimuval kongressil arutama ettepanekut vahetada riigi praegune hümn, Eesti hümniga sama viisiga laul, välja teise loo vastu.

Soome hümn on «Maamme» (Meie maa), mille muusika autor on Fredric Pacius. Ettepaneku järgi võetakse Soome hümnina kasutusele helilooja Jean Sibeliuse «Finlandia».

Koonderakonna Pirkanmaa ja Pohjanmaa piirkonna noortekogud tegid 10. -12. juunini toimuvale parteikongressile ühispöördumise, tehes ettepaneku, et erakond võtaks ametliku seisukohta hümni muutmise suhtes, kirjutab Helsingin Sanomat.

Koonderakonna noortekogu leiab, et «Finlandia» sõnad toovad paremini esile soomlaste visaduse ja isamaa-armastuse.

Noortekogude hinnangul võiks uue hümni võtta kasutusele järgmisel aastal, kui Soome tähistab iseseisvuse 100. sünnipäeva.

Soome praeguse hümni, Fredrik Paciuse «Maamme» rootsikeelsete sõnade autor on Johan Ludvig Runeberg, ametliku soome tõlke autoriks peetakse Paavo Cajanderit.

Jean Sibeliuse «Finlandia»  soomekeelsed sõnad on kirjutanud Veikko Antero Koskenniemi ja rootsikeelsed sõnad Joel Rundt.

Eesti ja Soome hümnil on muusika, mille on loonud Fredrik Pacius. Eesti hümnile «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm» on sõnad kirjutanud Johann Voldemar Jansen.

Soome praegune hümn «Maamme»

Soome uueks hümniks pakutud «Finlandia»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles