Ühendriikide kohus mõistis vangi Al-Qaeda värvatud vietnamlase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabia Poolsaare Al-Qaeda võitlejad 2014. aastal kuulamas oma juhi Nasser al-Wuhayshi kõnet. Wuhayshi sai surma möödunud suvel USA droonirünnakus.
Araabia Poolsaare Al-Qaeda võitlejad 2014. aastal kuulamas oma juhi Nasser al-Wuhayshi kõnet. Wuhayshi sai surma möödunud suvel USA droonirünnakus. Foto: -/AFP

Ühendriikides mõistis Manhattan kohus reedel 40 aastat vanglakaristust terrorivõrgustiku Al-Qaeda värvatud Vietnami päritolu 33-aastasele Minh Phamile, teatasid võimuesindajad.

Suurbritannias elanud Pham tegutses süüdistuse kohaselt terrorivõrgustiku heaks Jeemenis ja kavandas enesetapurünnaku korraldamist Londoni Heathrow lennujaamas.

Graafikakunstnikuna töötanud vietnamlane elas suurema osa elu Suurbritannias, kuid hakkas siis moslemiks ja sõitis 2010. aasta detsembris Jeemenisse, kus sai sõjaväelise väljaõppe Araabia Poolsaare Al-Qaeda (AQAP) treeninglaagris. Mees naasis 2011. aastal Suurbritanniasse olles enne seda andnud lubaduse korraldada enesetapurünnak. AQAP andis talle juhendid rünnata tsiviilisikuid, kes saabuvad Heathrow lennujaama Iisraelist või Ühendriikidest.

Vietnamlane anti Ühendriikidele välja 2014. aasta veebruaris ja tunnistas ennast muu hulgas süüdi terrorivõrgustiku ainelises toetamises, vandenõus terrorirünnaku korraldamiseks ja väljaõppe saamises terroristide treeninglaagris.

USA teatas kuu alguses, et Jeemenis on alates 23. aprillist tapetud üle kümne AQAP-i võitleja, kelle seas ka mitu terrorivõrgustiku juhtivliiget. USA abistab Jeemenis tegutsevaid Araabia Ühendemiraatide (AÜE) üksusi luureandmete ja isikkoosseisuga.

USA peab Jeemenis tegutsevat Araabia Poolsaare Al-Qaedat terrorivõrgustiku kõige ohtlikumaks haruks ja ründab seda Jeemeni territooriumil järjepidevalt. AQAP võttis vastutuse muu hulgas ka Charlie Hebdo toimetuses sooritatud tapmiste eest.

AQAP on samas kasutanud ära Jeemeni valitsusvägede sõda šiiamässuliste vastu oma haarde laiendamiseks riigi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles