Jõukas Šveitsi küla keeldus kümnest põgenikust ja on valmis maksma trahvi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Šveitsis Aargau kantonis asuv jõukas Oberwil-Lieleni küla ei soovi vastu võtta kümmet põgenikku ja on valmis maksma selle eest ette nähtud trahvi 286 000 Šveitsi franki (260 000 eurot).

Külavanem Andreas Glarner teatas, et põgenike vastuvõtmine pandi hääletusele ja 52 protsenti elanikest hääletas selle vastu, edastab The Independent.

Samas on Šveitsi valitsus lubanud, et võtab vastu 50 000 põgenikku. Igale kantonile on vastavalt rahvaarvule ja suurusele määratud kvoot, palju põgenikke tuleb vastu võtta.

Oberwil-Lieleni küla ei soovi põgenikke ja on status quo säilitamise nimel nõus rahatrahviga.

Šveitsi ja välismeedia andmetel on nimetatud küla Euroopas üks jõukamaid, kuna selle 2200 elanikust 300 on miljonärid.

«Me lihtsalt ei soovi põgenikke, nii lihtne see ongi. Oleme teinud oma jõukuse nimel palju tööd ja meil on ilus küla, mille sisserändajad võivad rikkuda. Põgenikud lihtsalt ei sobi meie miljöösse,» teatas üks anonüümne külaelanik.

Külavanema Glarneri teatel ei ole põgnikest keeldumise põhjuseks rassism.

«Me ei tea, kas meile pakutud kümme põgenikku on Süüriast sõja eest põgenenud või on majanduspõgenikud. Teame, et süürlasi tuleb aidata, kuid neile on kasulikum saada abi paikades, mis on nende kodumaale lähemal,» selgitas külavanem.

Glarneri arvates saab ta küla aidata põgenikke rahaga, kuid nende vastuvõtmine oma külla annaks teistele põgenikele vale signaali ja aitaks veelgi kaasa üle Vahemere toimuvale inimsmugeldamisele.

«Need inimesed ei ole arvatavalt valmis kohalikke keeli õppima. Kui põgenikel on lapsi, hakkaksid nad koolis käima, kus nendega tuleks kohalikest lastest rohkem tegeleda,» jätkas külavanem.

Selle aasta aprilliks oli Šveitsis esitatud 1748 asüülitaotlust, 2015. aastal samaks ajaks aga 1376 asüülitaotlust.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Briti osakonna juhi Steve Symondsi teatel peab jõukas lääs aitama neid, kes on raskes olukorras.

«Kui ollakse jõukas, on ka suurem vastutus. Praeguses põgenikekriisis peavad jõukad riigid leevendama nende kannatusi, kellel ei ole mitte midagi,» nentis inimõiguslane.

Amnesty andmetel on Süüria kodusõja eest põgenenud rohkem kui neli miljonit inimest, kellest 95 protsenti on Türgis, Liibanonis, Jordaanias, Iraagis ja Egiptuses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles