Kohus mõistis Tšaadi eksdiktaatori eluks ajaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšaadi endine diktaator Hissène Habré
Tšaadi endine diktaator Hissène Habré Foto: AP/ Scanpix

«Hissène Habré - see kohus mõistab su süüdi inimsusevastastes kuritegudes, vägistamises, orjanduses ja inimröövis,» ütles erikohtu president Gberdao Gustave Kam.

Senegalis asuv eritribunal mõistis Tšaadi eksdiktaatori Hissène Habré'i süüdi inimsusevastastes kuritegudes ja vägistamises ning määras talle eluaegse vangistuse.

Kohtu president Gberdao Gustave Kam ütles avalduses, et Khadija Hassan Zidane'i tunnistuse põhjal tuvastati kolmel juhul vastastikuse nõusolekuta seksuaalsuhted ja ühel juhul vastastikuse nõusolekuta oraalseksi akt, mille pani toime Habré.

Aafrika Liidu eestvõttel ja Senegali heakskiidul loodud eritribunali otsus on esimene, milles üks riik on inimsusevastastes kuritegudes süüdi mõistnud teise riigi endise juhi.

Habre keeldus kohtu poole pöördumast, sest ei tunnista selle võimu.

Habrét süüdistatakse Tšaadis aastatel 1982-90 toime pandud sõjaroimades, inimsusevastastes kuritegudes ja piinamises. Inimõigusorganisatsioonide hinnangul tapeti tema võimu ajal 40 000 režiimi oponenti ja rivaalitsevate etniliste rühmituste esindajat.

Habré' advokaadid väitsid, et ta polnud toimuvatest rikkumistest teadlik.

Habré haaras Tšaadis võimu 1982. aastal ning püsis võimu juures 1990. aastani, mil ta kukutas praegune president Idriss Déby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles