Haiti valimiste kontrollkomisjon soovitas tulemused tühistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jovenel Moise´i toetajad meeleavaldusel.
Jovenel Moise´i toetajad meeleavaldusel. Foto: Dieu Nalio Chery/AP

Haiti presidendivalimiste esimese vooru tulemuste uurimiseks moodustatud kontrollkomisjon soovitas esmaspäeval kõik tulemused tühistada ja uued valimised korraldada.

Komisjoni president Pierre Francois Benoit ütles, et valimissedelite hulgas on kaugelt liiga palju selliseid, mida ta nimetab "zombiehäälteks". Rääkimata kõikvõimalikest muudest probleemidest ja küsitavustest, mis teevad oktoobrikuiste valimiste seaduslikuks kuulutamise võimatuks.

Komisjoni liikmed töötasid pisteliselt läbi 25 protsenti valimissedelitest pärast süüdistusi ulatuslikus pettuses.

Lõpliku otsuse peab tegema keskvalimiskomisjon.

Haiti on võidelnud poliitilisest kriisist väljumiseks alates sellest, kui presidendivalimiste teine voor jaanuaris edasi lükati seoses süüdistustega pettustes esimeses voorus.

Oktoobris võitis Jovenel Moise presidendivalimiste esimese vooru 33 protsendi häältega oma peamise rivaali Jude Celestini 25 protsendi vastu.

Opositsiooni poliitikud nimetasid tulemusi "tobedaks farsiks".

24. jaanuarile kavandatud teine voor Moise'i ja Celestini vahel jäi ära, kuna Celestin keeldus osalemast, kui ulatuslikku valimisreformi ellu ei viida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles