Poola tribunal mõistis vangi Venemaa heaks spioneerinud ohvitseri (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belwederi palees kohtusid esmaspäeval NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Poola president Andrzej Duda, et arutada peatset Varssavi tippkohtumist.
Belwederi palees kohtusid esmaspäeval NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Poola president Andrzej Duda, et arutada peatset Varssavi tippkohtumist. Foto: ALIK KEPLICZ/AP

 Poola sõjaväetribunal mõistis esmaspäeval kuueks aastaks vangi Venemaa heaks spioneerinud kõrge ohvitseri, edastas kohalik uudisteagentuur PAP.

Endine kolonelleitnant Zbigniew J. pääses küllaltki kergelt, sest maksimumina ähvardas teda 11 aastat trellide taga, hindas kohtu eestkõneleja. Karistuse mõistmisel võeti arvesse sõjaväelase koostöövalmidust võimuesindajatega.

Ohvitser vahistati 2014. aasta oktoobris, kui ta töötas kaitseministeeriumi hariduse- ja mainekujundusosakonnas. Sama juhtumiga seoses vahistati ka Venemaa ja Poola topeltkodakondsust omav advokaat, kellele on samuti esitatud süüdistus Venemaa heaks luuramises. Kohus juristi üle alles algab.

Prokuratuuri esindaja sõnul on mõlemad juhtumid seotud, kuid samas pole ametlikult kinnitatud, et mehed tegutsesid koos.

Poolas vahistati möödunud nädalal väikese venemeelse partei liider, keda kahtlustatakse samuti luuramises. Partei Muutus esimehe Mateusz Piskorski vahistamine oli erakonna hinnangul poliitiliselt motiveeritud.

USA Euroopa maavägede ülem kindralleitnant Ben Hodges ütles esmaspäeval, et  NATO loobub oma liitlaste julgeoleku tagamise strateegiast ja võtab kasutusele Venemaa heidutamise strateegia.

"Meie jaoks on esmatähtis ülesanne tõkestada Venemaa edasine agressioon. NATO Varssavi tippkohtumine näitab ilmselt, et liit läheb üle julgeoleku tagamiselt heidutamisele," ütles Hodges usutluses meediaportaalile Gromadske.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles