Mees jättis Everesti tippu ronides naise surema ja läks üksi edasi (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Reuters / Scanpix

15 minutit enne Everesti tippu jõudmist surnud naise abikaasa süüdistab õnnetuses ennast, kuna ta jättis naise maha ja läks üksi tipu poole edasi, vahendab Independent. 

34-aastane Austraalia ülikooli lektor Maria Strydom oli sunnitud Mount Everesti tipust vaid 15 minuti kaugusel olles tagasi pöörduma, kuna tal ilmnes kõrguse- ehk mäehaigus. Naise abikaasa otsustas üksi tipu poole edasi pürgida.

Teel tagasi alla tekkisid Marial raskused rääkimise ja kõndimisega ning lõpuks kukkus ta kokku. Teadvusele teda enam tuua ei õnnestunud.

Veterinaarist Gropel ja ta naine olid mõlemad veganid, kuid otsustasid sellest hoolimata maailma kõrgeima mäe tippu ronida, tõestamaks, et veganid suudavad kõike ja rohkemgi kui tavalised inimesed. 

Naine suri oma mehe Robert Gropeli käte vahel, kes nüüd süüdistab naise surmas ennast.

«Ma küsisin, kas tal on midagi selle vastu, kui ma edasi lähen, ja ta ütles, et ma seda teeksin, et ta ootab mind seal,» tuletas Robert vestlust naisega meelde. Ka Gropel kannatas mäehaiguse all. Hiljem transporditi ta helikopteriga Kathmandus asuvasse haiglasse.

«See ei paistnud üldse kaugel, võib-olla 15 minutit matkamist. Kui ma tippu jõudsin, polnud see minu jaoks midagi erilist, sest teda polnud seal. Ma lihtsalt jooksin üles ja alla ja sel ei olnud minu jaoks mingit tähendust,» lisas Gropel.

Gropeli sõnul oli ta enda ajutegevus haiguse tõttu halvatud. «Võttis veidi aega, enne kui ma mõistsin, mis tal viga on. Kui mulle see kohale jõudis, tegin ma talle dexamethasone’i (steroidiravim, millega ravitakse kopsutõbesid ja ajuturset) süsti.»

Šerpade toodud hapnik koostöös ravimiga näis mõjuvat ja Maria seisund paistis paranevat. See ei kestnud aga kaua. Ta suri eelmisel laupäeval umbes 8000 meetri kõrgusel.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles