Kaljurand kahtleb Junckeri Venemaa-visiidi vajalikkuses (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Marina Kaljurand
Eesti välisminister Marina Kaljurand Foto: SCANPIX

Välisminister Marina Kaljurand avaldas kahtlust Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kavandatava Peterburi-reisi vajalikkuse suhtes ning soovitas Junckeril kutsuda Venemaad üles täitma oma rahvusvahelisi kohustusi. Samas leidis eurosaadik Urmas Paet Junckeri kavandatavat Venemaa-visiiti kommenteerides, et ka halvenenud suhete kontekstis on vaja suhelda.

«Kui Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker otsustab kohtuda Venemaa juhtidega, siis ootan, et ta edastaks selgelt Euroopa Liidu ühised seisukohad EL-Venemaa suhetes, eelkõige kutsuks Venemaad üles täitma rahvusvahelisi kohustusi Euroopa julgeoleku ja inimõiguste suhtes, lõpetama agressiooni Ukrainas ning Krimmi ebaseaduslik annekteerimine,» ütles Kaljurand täna BNSile.

«Iseküsimus on, kas Euroopa Komisjoni presidendi osalemine Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil on tingimata vajalik, seda ajal, mil Euroopa Liit on Venemaa suhtes - põhjendatult - kehtestatud majandussanktsioonid,» lisas Kaljurand.

Paet ütles oma pressiesindaja vahendusel, et Venemaa viimase aja käitumist vaadates ei ole Junckeri Venemaa-visiidile suuri ootusi. «Siiski, tuleb meeles pidada, et igasuguse konflikti lahendus peitub rääkimises. Nii et ka konfliktsetes olukordades on otsekontaktid vältimatud,» märkis ta.

«Juncker ei saa oma visiidil mõistagi taganeda Euroopa Liidu põhilistest poliitilistest otsustest ega positsioonidest. ELi-Venemaa suhted saavad paraneda vaid siis, kui Venemaa muudab oma poliitikat Ukrainas. Ent ka kõige raskemate teemadega tegelemine ja lahenduste otsimine ongi ELi juhtide ülesanne,» lisas Paet.

Endine välisminister lisas, et Euroopa Liidu otsust külmutada suhted Venemaaga on mõned riigid agaralt ära kasutanud ning asunud suhteid intensiivistama kahepoolselt. «ELi ühtse välispoliitika mõte on aga ainult siis, kui Euroopa Liit ajab asju kui tervik. Seega Junckeri visiiti Venemaale võib näha ka kui ELi kui terviku rolli teostamist välispoliitikas Venemaaga,» märkis Paet.

Eile sai teatavaks, et Juncker külastab juuni keskel Venemaad, kus osaleb Peterburis toimuval majandusfoorumil ja kohtub selle kõrvalt tõenäoliselt ka Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Tegemist oleks Euroopa Liidu liidrite kõrgeima tasemega visiidiga Venemaale pärast seda, kui Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aastal ja asus toetama Ida-Ukrainas tegutsevaid separatiste.

Ajaleht Politico kirjutas eile, et USA ja Ühendkuningriik ning mõned Ida-Euroopa ja Balti riigid on andnud Euroopa Komisjoni juhile privaatselt märku, et ei toeta visiiti. Venemaa juhtkond kasutaks külaskäiku ära ainult selleks, et tugevdada oma rahvusvahelist ja eelkõige siseriiklikku positsiooni, leiavad kriitikud.

Visiit tuleks ka kõigest kümmekond päeva enne seda, kui Euroopa Liidu liidrid peaksid otsustama Venemaa suhtes kehtestatud majandussanktsioonide pikendamise.

Eile hilisõhtul esines kaudse kriitikaga Junckeri visiidi suhtes ka president Toomas Hendrik Ilves, kes postitas sotsiaalmeediasse viite artiklile, mis kajastas visiidi suhtes vallandunud kriitikat.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles