Poola õhuvägede ülema lesk nimetas uurimisraportit laimuks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrzej Błasik.
Andrzej Błasik. Foto: Wikipedia.org

Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola õhuvägede ülema lesk nimetas alusetuks Vene uurimisraportis toodud väiteid, nagu oli tema abikaasa õnnetuse hetkel alkoholijoobes.

Raporti kohaselt viibis kaks minutit enne Poola riigipea Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud õnnetust presidendilennuki piloodikabiinis Poola õhujõudude ülem Andrzej Błasik, kes avaldas pilootidele survet vaatamata tihedale udule maanduda.

Ka kinnitas õnnetuse asjaolusid uurinud Venemaa riikidevahelise lennunduskomitee (MAK) aruanne, et pilootide õlule lisapingeid seadnud Błasiku verest leiti 0,6 grammi alkoholi liitri kohta.

Avalikkuse poole pöördunud õhujõudude ülema lesk Ewa Błasik tegi täna aga emotsionaalse avalduse, milles nimetas Venemaa raportis toodud väiteid häbiväärseks katseks tema kadunud abikaasa mälestust mustata.

Tema sõnul pole tõendeid selle kohta, et tema abikaasa oleks tarvitanud alkoholi või avaldanud pilootidele survet maanduda vaatamata korduvatele hoiatustele ja halbadele ilmaoludele just Smolenski lennuväljal.

«Ma tahan rõhutada, et kättesaadavates ja teadaolevates tõendites ei viita miski, et mu abikaasa veres oleks katastroofihetkel olnud alkoholi,» lausus lesk ajakirjanikele. «Ka pole midagi, mis näitaks, et mu abikaasa avaldas pilootidele otseselt või kaudselt survet.»

Ka kritiseeris Ewa Błasik peaminister Donald Tuski valitsuse passiivsust Smolenski lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles