Vägistamine poole sajandi eest ehk Ungari sangari langus

Viktória Serdült
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
László Kiss – spordisangar ja vägistaja.
László Kiss – spordisangar ja vägistaja. Foto: Swimvortex.com

Kujutlege endale 75-aastast meest, kes tuleb kohtuma naisega, keda ta 50 aastat tagasi kambaga vägistas. Kas arvate, et ta annab naisele lillekimbu ning palub siis põsemusi ja andestust? 

Ilmselt mitte. Ent täpselt nõnda toimis Ungari rahvuskangelane, seistes näost näkku oma kunagise ohvriga. Nõnda jõudis lõpule kuritöö ja karistuse lugu riigis, mis pole endiselt päris kindel, kuidas suhtuda vägistamisse.

23 aastat Ungari ujumiskoondise treenerina töötanud László Kiss on elav legend. Pole liialdus väita, et kõrgelt austatud 75-aastane mees on Ungari ujumise isa. Ta juhendas naiste rahvuskoondist alates aastast 1993 ning mehi alates 1999. aastast. Samuti treenis ta viiekordset olümpiatšempionit Krisztina Egerszegit ning teisi tippujujaid, nagu Agnes Kovacs ja Karoly Guttler.

Ühtlasi on ta mees, kes vägistas 1961. aasta juulis rahvusspordi ujumiskeskuses – olles ise toona 21-aastane – koos kahe sõbraga noore naise.

Kui kuritegevust kajastav portaal privatkopo.hu tõi uudise roimast avalikkuse ette, oli avalikkuse esimene reaktsioon täielik uskumatus. Alles siis, kui välja ilmusid kohtudokumendid ning selgus, et Kiss on veetnud 21 kuud vanglas, hakkasid inimesed aduma, et nende kangelasel võib olla ka tumedam pool.

Sest tume on see pool kohe kindlasti. Aastal 1961, kui vägistamine toimus, olid Kiss ja tema sõbrad tõelised ujumisprintsid. Nad olid noored, kenad ja kümblesid aupaistes. Oma ohvrit, 18-aastast Zsuzsanna Takátsit kohtasid nad basseinis. Pärast lühikest jutuajamist tühjast-tähjast küsisid nad tüdrukult, kas ta tahaks näha nende ujula kõrval asuvat korterit.

Kui neiu tuppa tuli, sulgesid nad ukse, surusid ta vastu maad ning vägistasid teda kordamööda. Viimane asjaosaline oli László Kiss, kes võttis tüdruku ette juba siis, kui too oli kaotanud teadvuse. Kui mehed olid lõpetanud, andsid nad talle uinutava tableti ja pesemiseks natuke äädikat.

Kõik asjaosalised mõisteti vangi. Kiss veetis trellide taga 21 kuud.

Järgmise 50 aasta jooksul pole kuritööst räägitud. Kiss ütleb, et pole sellest kunagi saladust teinud ning tema ülemused Ungari ujumisliidust olid toimunuga kursis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles