Soome hakkab relvaloataotlejatelt nõudma arstitõendit

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks poolautomaatset püstolit Colt.45
Kaks poolautomaatset püstolit Colt.45 Foto: AFP / Scanpix

Soomes peavad relvaloataotlejad hankima omale tulevikus arstitõendi ja viima selle politseisse, kui tahavad saada heakskiitu sooviavaldusele.


Arstitõendist peab selguma, kas inimesel on selliseid psüühikaprobleeme, millega võiks kaasneda oht vigastada ennast või teisi, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Arstitõendi väljastaja ei pea olema psühhiaater, selgitab siseministeeriumi peaspetsialist Mika Lehtonen. Samas oleks hea, kui arst tunneks taotleja tervislikku seisundit varasemast ajast.

Kõik inimesed, kes muretsevad relvaluba esimest korda, peavad käima kahe politseiniku juuresolekul toimuval vestlusel.

Siseministeerium täpsustas eile relvalubade väljaandmise ja tühistamise tingimusi.

Ministeeriumi korralduse järgi saab esimese käsitulirelva omamiseks loa alles siis, kui inimene on vähemalt aasta käinud lasketiirudes aktiivselt harjutamas. Seda kontrollitakse treeninguraamatute põhjal.

Kui huviline toob relvaloa taotlemise põhjuseks laskmisharrastuse, peab ta oma hobi konkreetselt nimetama. Politsei kohus on teha selgeks, kas hangitav relv sobib kõnealuseks harrastuseks vüi mitte.

Siseministeeriumi korralduse järgi tuleb relvaregistrist üle vaadata viimastel aastatel väljastatud relvaload ja nende taotlemise põhjused.

Siseminister Anne Holmlund tegi relvaseaduse uuendustega tegelevale töörühmale ülesandeks selgitada välja, kas ka kuidas oleks mõeldav mõne relvaliigi keelustamine.

Seadusmuudatused on jagatud kahte ossa - tulirelvade taotlemise muutmine keerulisemaks ja taotleja tervisliku seisundi kontroll.

Relvataotluse raskendamine peaks parlamenti jõudma järgmisel kevadel.

Relvaseaduse jaoks uuritakse ka välja, kuidas politsei saaks senisest lihtsamini teavet tervishoiusüsteemist, kus on olemas informatsioon inimeste kasutatavatest ravimitest.

Soome võimud püüavad seadusmuudatustega ja relvaloataotlemiste keerulisemaks muutmisega teha kõik selleks, et Jokela ja Kauhajoe veresaunad ei korduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles