Väljakaevamistel leiti varaseim teade Londonist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvel kirjaga «Londinio Mogontio».
Tahvel kirjaga «Londinio Mogontio». Foto: SCANPIX

Väljakaevamiste käigus avastati Londonis muistsed Rooma kirjatahvlid, millel sisaldub muuhulgas ka linna varaseim teadaolev mainimine, kirjutab CNN.

Londoni ehitusplatsilt avastati väljakaevamiste käigus enam kui 400 muistset kirjatahvlit. Londoni Arheoloogiamuuseum avaldas leiud eile.

Londoni kesklinnas asuvast ehitusplatsist saab peagi kodu Bloombergi uuele Euroopa peakontorile, kuid hoone ehitusplatsil toimunud väljakaevamistel on avastatud tõeline Rooma muististe aardekirst. Lisaks 400 kirjatahvlile leidsid arheoloogid ka tõendeid enam kui 50 roomlaste ehitisest ning 15 000 muust esemest.

Tahvlite hulgas on muuseas finantsdokument, mis pärineb hinnanguliselt aastast 57, mis teeb sellest vanima Suurbritanniast leitud käsikirjalise teksti. Teisel tahvlil seisab aadress «Londinio Mogontio», mis tähendab «Londonis Mogontiusele». Tahvli valmistamist hinnatakse 65. ja 80. aasta vahele ning ilmselt on see vanim leitud viide Londonile.

Tahvlitele on kirjutatud ka pea saja isiku nimed alates orjadest kuni kohtunike ja pruulijateni, mis annab ajaloolastele sissevaate Rooma-aegse Londoni igapäevaellu.

Enne seda oli Londonist leitud vaid 19 tõestatud Rooma kirjatahvlit, mis teeb selle leiu veel märkimisväärsemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles