Rootsis on esmakordselt mehi rohkem kui naisi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslased oma lipuga
Rootslased oma lipuga Foto: SCANPIX

Tavaliselt on rahvastikus naiste ülekaal ja seda mitmel põhjusel, kaasa arvatud see, et meeste eluiga on lühem ja neid hukub rohkem. Loodus on seadnud nii, et poisse sünnib rohkem, kuid mida vanem põlvkond, seda enam on naisi.

Rootsis hakati rahvastikuregistrit pidama 1749 ning nüüdse statistika kohaselt on mehi esmakordselt rohkem kui naisi, edastab mtv.fi.

Pööre meeste kasuks toimus 2015. aasta märtsis, mil Rootsis kasvas meeste arv 277 isiku võrra naiste arvust suuremaks ja see vahe võib veelgi kasvada. 

Rootsi rahvastikustatistikute teatel on Norra ja Ühendkuningriik liikumas samas suunas, jõudes sinna umbes kümnekonna aasta pärast.

Statistikute teatel on selle põhjuseks praegune massimigratsioon. Rootsi on võtnud vastu palju põgenikke, kelle seas on enim noori mehi vanuses 20 – 30 eluaastat.

Uudisteagentuuri AP andmetel saabus möödunud aastal Rootsi 35 000 alaealist poissi.

Ekspertide sõnul mängivad meeste arvu suurenemisel rolli veel mõned asjaolud lisaks sisserändajatele.

Esmalt see, et Rootis mehed hoolitsevad oma tervise eest ja elavad võrreldes näiteks Venemaa meestega märgatavalt kauem ja on tervemad. Vene meeste varajase surma üks põhipõhjuseid on liigne alkoholi tarbimine.

Et Venemaa saaks ka meeste ülekaalu rahvastikus, peaks see riik vastu võtma üle 20 miljoni meesoost põgeniku.

Rootsi meeste pika eluea juures mängib rolli ka elatustase ja sissetulekud, mis on võrdlemisi suured. Rootsis on meeste ja naiste eluiga olnud üsna võrdne, ulatudes üle 90 eluaasta.

Rootsis on aasta aastalt vähenenud meeste ja naiste eluea vahe, praegustel andmetel elavad mehed naistest keskmiselt 3,4 aastat vähem. Veel väiksem on see vahe Islandil, ulatudes vaid kolme aastani.

Rootsi sotsiaalteadlsed uurivad, kuidas meeste  suurem arvukus, milles mängib rolli ka sisseränne, mõjutab tulevikus ühiskonda.

Rootsi olukorda ei saa samas võrrelda Hiina omaga, kus samuti on meeste ülekaal, kuna seal on põhjused hoopis erinevad. Hiina pered eelistavad poegi ja kui ilmneb, et tegemist on tütrega, lasevad naised sageli abordi teha. Tekkinud on meeste ülekaal ja mitmes piirkonnas ei jätku Hiina meeste jaoks sobivas vanuses naisi, selle tõttu käiakse naisi otsimas näiteks Põhja- ja Lõuna-Koreast ning ka Jaapanist.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles