Venelased peavad suuremateks vaenlasteks USAd, Ukrainat ja Türgit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa sõltumatu  uurimisasutuse Levada Keskuse hiljutine uuring näitas, et Venemaal on esmakordselt vaenulike riikide esikolmikus Ukraina ning ligi pooled venelastest peavad seda riiki vaenlaseks.

Interfaxi teatel näitas küsitlus, et vaenlaste nimekirjas on esikohal USA, järgnevad Ukraina ja Türgi.

Küsitlusele vastanutes 72 protsenti peab USAd Venemaa suurimaks vaenlaseks, teisel kohal on üllatavalt ja küsitlusajaloos esmakordselt Ukraina, mida pidasid vaenlaseks 48 protsenti vastanutest. 2015. aastal arvas 37 protsenti venelastest, et Ukraina on vaenlane.

«Üha enam on neid venelasi, kes näevad Ukrainas vaenlast, sest  olukord Ida-Ukrainas on ikka plahvatusohtlik ning seda seostatakse Venemaaga. Ukrainaga seostuv mõjutab aina enam venelasete igapäevaelu, näiteks rubla kursi kukkumine ja välisriikidesse reismise keelud,» selgitas Levada Keskuse asejuht Aleksei Grazdankin.

Kolmandal positsioonil on Türgi, mida peab ohuks 29 protseni venelastest. Türgist sai venelaste jaoks vaenlane pärast möödunud aasta novembrit, kui Türgi piloot tulistas Türgi-Süüria piiril alla Vene Su-24 hävitaja.

Enne 2015. aastat nägi vaid üks protsent venelastest Türgit vaenlasena.

Lisaks nimetatud kolmele riigile ei ole venelaste seas kuigi populaarsed ka Euroopa Liidu riigid. Vaid 24 protsenti venelastest arvas, et ka Venemaa võiks olla ELi osa, 2009. aastal oli pooldajaid 53 protsenti.

«Suhtumine välisriikidesse sõltub palju sellest, milline on nende riikide kohta edastav info ja tehtav negatiivne propaganda. Suhtumise muutmine nõuaks tegelikkuse tunnistamist, kuid see on võimatu, sest siis tuleks muuta kogu poliitikat ja teleuudiseid,» nentis poliitoloog Dmitri Oreškin.

Venelaste jaoks on kõige sõbralikumad riigid Valgevene (50 protsenti), Kasahstan (39 protsenti) ja Hiina (34 protsenti). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles