Türgi suursaadik Saksamaal kutsuti tagasi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüseyin Avni Karslıoğlu.
Hüseyin Avni Karslıoğlu. Foto: Wikipedia

Türgi suursaadik Berliinis Hüseyin Avni Karslıoğlu maabus eile hilisõhtul Türgis, pärast Saksamaa otsust tunnustada armeenlaste tapmist Osmani impeeriumi ajal.

Saksa-Türgi suhted on erimeelustele vastu pidamiseks piisavalt tugevad, ütles täna Saksa kantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert.

Saksa parlament kiitis eile heaks resolutsiooni, mis tunnistab armeenlaste tapmise Osmani impeeriumi ajal genotsiidiks. Resolutsiooni toetasid kõik parlamendierakonnad.

Samm vihastas Türgit, kes kutsus kodumaale konsultatsioonidele Berliinis resideeriva suursaadiku.

«Meie suhted Saksamaaga jätkuvad,» ütles suursaadik ajakirjanikele vahetult pärast Ankara Esenboğa lennujaama saabumist, lisades, et tegu oli emotsionaalse, mitte ratsionaalse otsusega, vahendab Türgi väljaanne Hürriyet Daily.

Küsimuse peale, kas suursaadikul on ka tagasisõidu pilet, vastas Karslıoğlu, et Türgi lennufirmal Turkish Airlines piletid otsa ei lõpe.

Türgi peaminister Binali Yıldırım ütles täna, et Türgi ja Saksamaa on kaks väga tähtsat liitlast ja Saksa parlamendi otsus tunnistada armeenlaste massitapmine Esimese maailmasõja ajal genotsiidiks ei hävitada kahe riigi suhteid. Samas lubas ta Ankara vastusamme kahe riigi suhteid kahjustavale bundestagi otsusele.

«Saksamaa ja Türgi vahelised suhted on väga laiad ja sügavad,» ütles Seibert ajakirjanikele, toonitades laiahaardelist koostööd ja mainides muuhulgas rändekriisi.

Seiberti sõnul peavad need vastu mis tahes erimeelsustele.

«Te olete ja jääte meie riigis osaks,» sõnas pressiesindaja Saksa üle kolme miljoni suurusele türklaste kogukonnale viidates.

Seiberti hinnangul tähendab Saksamaa demokraatlik kultuur tundlike vaidluste olemasolu, aga ka rahumeelsel teel arvamuste väljendamise võimalust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles