USA kaitseminister kutsus üles tihedamale julgeolekukoostööle Hiinaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Ashton Carter hurjutas Singapuri julgeolekukonverentsil Hiina võime seoses sõjalise laienemispoliitikaga Lõuna-Hiina merel.
USA kaitseminister Ashton Carter hurjutas Singapuri julgeolekukonverentsil Hiina võime seoses sõjalise laienemispoliitikaga Lõuna-Hiina merel. Foto: ROSLAN RAHMAN/AFP

USA kaitseminister Ashton Carter kutsus laupäeval üles tihedamale koostööle Hiinaga, kes arendab jõuliselt oma sõjajõude.

"USA soovib laiendada oma sõjaväelisi leppeid Hiinaga, mille eesmärgiks oleks mitte ainult riskide vähendamine, vaid ka praktiline koostöö," rääkis Carter Singapuris toimuval julgeolekukohtumisel.

"Meie sõjaväelased saavad koos töötada ühise võrgustiku osana, et vastu astuda väljakutsetele nagu terrorism ja piraatlus regioonis, aga ka kogu maailmas," ütles Carter.

Samas hurjutas Carter Pekingi võime nende sõjalise laienemispoliitika tõttu Lõuna-Hiina merel. Carter lasi käiku oma ka juba varem kasutatud "Hiina müüri" manitsuse.

"Hiina riskib sõjalise ekspansiooniga Lõuna-Hiina merel end Hiina müüriga isoleerida," ütles USA kaitseminister.

"Hiina tegevus on vastuolus põhiprintsiipidega, ja me ei kavatse sellest mööda vaadata," oli Carter öelnud nädal varem umbes samasisulises kõnes.

Peking nõudleb endale pea kogu Lõuna- Hiina merd, osa sellest peavad endale kuuluvaks ka  Filipiinid, Vietnam, Malaisia, Brunei ja Taiwan. Lõuna-Hiina meri on üks maailma enim kasutatavaid mereteid ja selle maapõues arvatakse asuvat suured naftavarud.

2012. aastal võttis Hiina enda kontrolli alla Filipiinide põhiterritooriumist vaid 220 kilomeetri kaugusel asuva madaliku, mis asub Hiina põhiterritooriumist 650 kilomeetri kaugusel. Peking peab pea kogu Lõuna-Hiina merd endale kuuluvaks ja on ehitanud mere vaidlusalustele aladele tehissaari ja -riffe, mis mahutavad sõjaväerajatisi.

USA teatas aprillis ühiste merepatrullide alustamisest Filipiinidega  Lõuna-Hiina merel ning 275 sõduri ja üheksa sõjalennuki ajutisest paigutamisest riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles