Hawaii rannikul on tõsine prügiprobleem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Hawaii saarestik seisab silmitsi tõsise reostusprobleemiga, kus ookeanilt saabuv praht ohustab nii randasid kui elusloodust, vahendab CNN.

Kunagi paradiislikult puhastele randadele on uhutud suurtes kogustes prügi, mis pärineb ookeanilt ja on sealt triivinud Hawaii kaldale. USA ookeani ja atmosfääri administratsioon on üritanud saarestiku kriitilisi piirkondasid prügist puhastada, vedades näiteks 2014. aastal Loode-Hawaii saartelt ära 57 tonni jäätmeid. See piirkond on osa Papahanaumokuakea rahvuspargist, mis on suurim looduskaitseala Ühendriikides.

Hoolimata valitsuse jõupingutustest, jätkub saarestiku täitumine prügiga. Algselt arvati, et Hawaiid reostav jäätmelaine on seotud 2011. aastal Jaapanit räsinud hiidlainest tekkinud purustustega, kuid hiljutised õhuseire tulemused annavad teise seletuse.

«Uuringust selgus, et vaid väga vähesel määral on jäätmed seotud Jaapanit tabanud tsunamiga,» selgitab Hawaii maa-ameti juhataja Suzanne Case. «Enamus kaardistatud prügist on olmejäätmed, mis on visatud randa või otse vette.»

Lühidalt - see tuleb praktiliselt igalt poolt. Osariigi geograafilise paiknemise tõttu kannavad ookeanihoovused hiiglaslikes kogustes plastikjäätmeid Hawaii rannikule.

«Plastikjäätmed jäävad kinni ookeanihoovustesse ning kahjuks jõuab enamus sellest meie põhja- ja idarannikule. Hawaii on maailmakuulus oma ilusate randade poolest. Kahjuks ei saa me enam öelda, et need on esinduslikud, kuna nad on niivõrd tugevalt prügireostusest mõjutatud,» lisas Case.

Suurenenud plastikjäätmete hulk Hawaii rannikul on kriitiline probleem, kuna see mõjutab otseselt elusloodust. Leidub tõendeid, et plastikjäätmed on sattunud mereasukate ja lindude soolestikku, mis põhjustab neile tõsiseid tervisekahjustusi. Ning rannikule uhutud prahi näol ei ole tegemist vaid väikeste esemetega, vaid leidub ka suuremat prügi nagu näiteks kalastusvahendeid, vahtkummi, autorehve ja isegi hüljatud veesõidukeid.

Jaapani keskkonnaministeeriumi rahastatud uuringust selgub, et need jäätmed on ohuks paljudele Hawaiil ja selle ümbruses asuvatele elusülemitele nagu korallrahud, mis on koduks ohustatud liikidele. Lisaks otseselt ohule, mida plastikjäätmed endast elusloodusele kujutavad, ei ole seni kindlaks tehtud, kuidas mõjutab see inimeste tervist, kes söövad kalu, kelle organismi mikroplastiku osakesed sattunud on.

Üha suurenev jäätmete hulk Maa ookeanides on tõsine probleem. Suurel hulgal plastikjäätmeid on kuhjunud hiiglaslikesse prügikuhilatesse Vaikses Ookeanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles