Prantslane plaanis jalgpalli EMi ajal suurt rünnakut (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SBU foto leitud laskemoonast ja lõhkeainest.
SBU foto leitud laskemoonast ja lõhkeainest. Foto: SCANPIX

Poola-Ukraina piiril peeti möödunud kuul kinni Prantsuse kodanik, kes teadaolevalt kavandas suurt rünnakut peagi Prantsusmaal algava jalgpalli EMi ajal, teatas Ukraina julgeolekuteenistus SBU täna.

SBU kinnitusel leiti mullu detsembrist jälgimise all olnud 25-aastase Geroire M-i juurest suurt hulk relvi, 125 kilo lõhkeainet ja detonaatoreid, kusjuures teenistus oli teadlik relvade soetamisest. Mehe tabamisest avaldati ka video.

SBU kirjeldas meest ultranatsionalistina, kes kavandas reedel algava ja kuu aega vältava ja lisaks Pariisile veel kaheksas linnas toimuva jalgpalli finaalturniiri ajal 15 rünnakut. Teadaolevalt kavandati rünnakuid sildadele, raudteedele aga ka sünagoogile ja mošeele.

«Prantslane rääkis negatiivselt oma valitsuse migratsioonipoliitikast, islami levikust ja globaliseerumisest,» teatas SBU uudisteagentuuri AP vahendusel. «Ta ütles ka, et soovis protestiks korraldada terrorirünnakuid.»

SBU lisas, et mees sattus nende huviorbiiti mullu, kuna ta saabus Ida-Ukrainasse ja üritas seal end vabatahtlikuna tutvustades luua kontakte Ukraina sõduritega.

Prantsuse päevalehe Le Monde andmetel peeti mees kinni 21. mail Jagodõni piiripunktis Lutski piirkonnas, mis piirneb Poolaga. Väljaande teatel avastasid Ukraina piirivalvurid tema auto läbiotsimisel muu hulgas ka mitu granaadiheitjat, kuus Kalašnikovi automaati, suures koguses laskemoona ning näomaske.

Väljaanne märgib, et Bar-le-Duci piirkonnast pärit mehe kavatsused on teadmata. Näiteks spekuleerib leht, et mees võis olla seotud hoopis ebaseadusliku relvaäriga. Prantsuse telekanali M6 andmetel oli mees eelnevalt karistamata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles