Järjest rohkem moslemitest põgenikke vahetab islami kristluse vastu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristlastest migrandid Eritraest ja Etioopiast palvetavad   ajutises kirikus Calais' pagulaslaagris.
Kristlastest migrandid Eritraest ja Etioopiast palvetavad ajutises kirikus Calais' pagulaslaagris. Foto: SCANPIX

Moslemitest usuvahetajad on mitteametlikel andmeil kasvav trend. On kirikuid, mis korraldavad lausa massiristimisi.

Kirikud, mis on teinud massiliselt ristimistseremooniaid, kinnitavad, et järjest rohkem moslemitest põgenikke soovib vahetada islami kristluse vastu, kirjutab Briti väljaanne The Guardian.

Täpset usuvahetajate arvu pole teada, kuid suurenev hulk moslemitest kirikuskäijaid, kes põgeneb Lähis-Idast ja Kesk-Aasiast konflikti, repressioonide ja majanduslike raskuste tõttu, annab tõestust kasvavast tendentsist.

Selle tendentsi põhjused on näiteks siiras usk uue religiooni õigsusse, tänuavaldus kristlikele gruppidele, kes andsid tuge ohtlikul ja hirmutaval teekonnal, ja arvamus, et usuvahetus aitab asüüliprotsessi kiirendada.

Pastor Gottfried Maternsi sõnul on kolmainu kirikus Berliinis Steglitzi linnaosas koguduse liikmete arv kasvanud kahe aastaga 150-lt 700-le, enamiku uusliikmeist moodustavad endised moslemid. Sel aastal on kirikud Berliinis ja Hamburgis läbi viinud massilisi ristimisi isegi kohalikes ujulates. Austria katoliku kirik registreeris 2016. aasta esimeses kvartalis 300 avaldust täisealiste ristimiseks, Austria Pastoraalse Instituudi väitel oli 70 protsenti neist saabunud põgenikud.

Liverpooli anglikaani kirikus Suurbritannias tegutseb pärsia kogudus, mille kokkusaamistel osaleb 100 kuni 140 inimest, et saada osa farsikeelsest jumalateenistusest. Peaaegu kõik osalejatest on migrandid Iraanist, Afganistanist ja mujalt Kesk-Aasiast. Bradfordi piiskop Toby Howart kinnitas, et iga neljas usuvahetaja on moslem. Enamik neist on Iraanist ja paljud neist on asüülitaotlejad.

Iraanist pagulasena saabunud Mohammad Eghtedarian, kes teenib nüüd Liverpooli katedraali abivaimulikuna, ütles, et kiriku roll on arendada inimeses usku ja aidata omandada pagulasstaatust. Nüüd aitab Mohammad ise vastsaabunud põgenikke, lisades: «Inimesed on meeleheitel. Nad kulutavad palju raha. Nad on abitud, ära kasutatud ja mõnikord isegi vägistatud.»  Ta ütles, et kogemus põgenikuna on alandav ja ebainimlik.

 Eghtedarian ütles, et moslemite usuvahetuse taga on keerulised  ja mitmetahulised põhjused. «Inimesed on meeleheitel ja parema elu nimel nad mõnikord valetavad - see on arusaadav,» põhjendas ta tekkinud olukorda.

Eelmisel aastal koostas Austria piiskoppide kongress preestritele uued instruktsioonid, hoiatades, et osa põgenikke võib kasutada ristimist ettekäändena asüüli saamiseks. Kongressi koostatud instruktsioonis seisab, et lubades ristimisele inimesi, kes ei ole pühendunud, kahjustatakse suuresti kiriku mainet Austrias.

Inglise kirik ei loetle tegureid, mis seonduvad usuvahetusega. «See võib olla delikaatne ja me tahame olla ettevaatlikud inimeste taustast rääkides,» ütles Toby Howart. «Usuvahetuse puhul töötame selle nimel, et teha kindlaks inimese tõsine tahe. Meil on kõigil tegutsemiseks erinevad motiivid. Kui keegi ütleb end teadvat, mis toimub teise inimese hinges, siis tegelikult saame vaid oodata ja veenduda, et see inimene on siin ka aasta pärast. Ja enamasti on,» selgitas Howart.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles