Uurimismeeskond avaldas foto MH17 õnnetuspaigast leitud Buk-õhutõrjesüsteemi osast (11)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi Ida-Ukrainas alla kukkunud lennuki Boeing 777 jäänused
Malaysia Airlinesi Ida-Ukrainas alla kukkunud lennuki Boeing 777 jäänused Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas 2014. aasta juulis alla kukkunud Malaysia Airlinesi lennu MH17 õnnetuspaigast leiti Buk-õhutõrjesüsteemi osa, millest rahvusvaheline uurimismeeskond foto avaldas.

Joint Investigation Team (JIT) teatel on tegemist osaga heitgaasisüsteemist, edastab BBC.

Hollandi prokurörid nõuavad Vene võimudelt rohkem infot Buki kohta, kuna selle õhutõrjesüsteemi abil tapeti Malaysia Airlinesi lennul olnud 298 inimest.

Lääs ja Ukraina on seisukohal, et venemeelsed Ida-Ukraina separatistid kasutasid nimetatud süsteemi, samas on Venemaa jätkuvalt kinnitanud, et Buki kasutasid Ukrainas sõjajõud.

Malaisia lennufirma lennuk Boeing 777 oli lendamas Amsterdamist Kuala Lumpuri kui ootamatult mässuliste valduses oleva Ida-Ukraina kohal lennates alla kukkus.

JIT uuris õnnetuspaigas kokku korjatud lennuki osi ja teisi objekte, mida sai õnnetusega seostada, sealhulgas ka Bukile viitavaid.

Möödunud aastal jõudsid Hollandi lennuturvalisuse uurijad seisukohale, et Malaysia Airlinesi lennuki kukutati Buk-süsteemi abil, kuid ei täpsustatud, kes selle taga olid.

Uurimist juhtinud Djibbe Joustra teatel kukkus lennuk alla piirkonnas, mis oli venemeelsete mässuliste kontrolli all.

Hollandi uurijad plaanivad nad sel sügisel avaldada uuringust uue raporti, milles nende sõnul «ollakse tõele lähedal». Samas lisati, et veel on vaja teha kindlaks tehnilisi detaile ja üksikasju, mis seostuvad MH17 ja Buk-süsteemiga.

Osa hukkunud hollandlaste peresid pöördus Euroopa Inimõiguste Kohtusse, kuna peavad MH17 allkukkumise eest vastutavaks Venemaad ja selle riigi presidenti Vladimir Putinit.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles