Pildid ja video: Ungaris toimusid hauakaevamise meistrivõistlused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungaris Debrecenis, mis asub pealinnast Budapestist 220 kilomeetri kaugusel, toimusid möödunud nädalal hauakaevamise meistrivõistlused.

Võistluse eesmärgiks oli meelitada noori hauakaevajatööle  ja parandada hauakaevajate mainet, edastab BBC.

Võistluses osales 18 kaheliikmelist meeskonda, mida hinnati nii kaevamiskiiruse, stiili kui kvaliteedi järgi. Kõige kiirem meeskond suutis reeglitele vastava haua kaevata poole tunniga.

Kõik meeskonnaliikmed sai oma kasutusse vajalikud tööriistad: labidad, kirved, rehad ja muud vajaliku.

Võistlejad pidid kaevama võimalikult kiiresti 80 sentimeetrit laia ja 160 sentimeetrit sügava haua.

«Me ei pidanud selleks harjutama, sest see on meie igapäevatöö. Võistluspaiga  liivane muld oli piisavalt niiske ja pehme, seda oli kerge kaevata. Minu jaoks ei olnud see võistlus, sest kõik kulges kiiresti ja viperusteta,» teatas Debreceni lähedasest Hosszupalyist pärit Jonas.

Kohtunike sõnul oli igal meeskonnal oma kaevamistehnika, osades meeskondades kaevasid kaks liiget korraga, osades liikmed vaheldumisi.

Kui üks kaevas, siis teine lükkas hauast väljatõstetud mullahunnikuid kaugemale.

«Tegemist ei ole mingisuguse surma nautimise või «surmatantsuga». Tegemist on austust vääriva tööga, hauakaevajad on kiituse ära teeninud,» teatas Ungari hauakaevajate liidu juht Zoltan Juracsik.

Ungaris on mitmes paigas hauakaevajate puudus ja võistlusega loodeti selle ameti vastu huvi äratada.

Samas on Ungaris kasvamas surnukeha kremeerimine ja urnimatuste osakaal. 

«Hauakaevajate töö kõige raskem osa on kohtumine lahkunu pereliikmetega. Enne haua kaevamist tuleb küsida pereliikmetelt nõu. Hauakaevaja töö on samas hea kehaline treening ja seda saab teha värskes õhus,» tõdes võistlusel osalenud hauakaevaja Laszlo Toth. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles