Läti president ja peaminister ootavad tervishoiuministrilt selgitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Reuters / Scanpix

Läti president Raimonds Vējonis ja peaminister Māris Kučinskis ootavad, et tervishoiuminister Guntis Belēvičs selgitaks avalikkusele ühemõtteliselt meedias ilmunud teateid, et talle tehti Läti onkoloogiakeskuses järjekorraväliselt vähetähtis operatsioon.

Peaminister sõnas ajakirjanikele täna pärast presidendiga kohtumist, et nõudis Belēvičsilt selle juhtumi kohta selgitust ning minister kinnitas, et kasutas erakliiniku teenust. Peaministri väitel ei kasuta Belēvičs riiklikku raviteenust üldse.

Kučinskis ütles et jäi ministri selgitusega rahule ja tal ei ole põhjust selles kahelda. «Ma ei suuda kujutleda, et keegi valitsuse ministritest valetaks,» ütles peaminister.  «Kui Belēvičsit laimatakse, on tema jaoks jõukohane see ümber lükata, kutsudes kokku näiteks pressikonverentsi,» lisas Kučinskis.

Samas märkis ta, et uurimine ei ole välistatud, mistõttu ta kutsub Belēvičsit üles andma avalikke selgitusi.

President nõustus temaga, rõhutades, et minister peab andma avalikkusele arusaadavad selgitused. Kui aga meedias kirjeldatud juhtum tõepoolest aset leidis, on see vastuvõetamatu, ütles Vējonis.

Läti ajaleht Latvijas Avize kirjutas täna, et Belēvičs, kes lubas pingutada meditsiiniasutustes ravijärjekordade lühendamise nimel, eelistas onkoloogiakeskuses järjekorrast mööda hiilida, et talle tehtaks vähetähtis operatsioon.

Ajaleht sai mai lõpus ühelt isikult, kes väitis end olevat onkoloogiakeskuse arst, anonüümkirja, milles seisis, et Belēvičs palus teha endale operatsioon, mille saanuks erakliinikus teha raha eest.  «Rahatutele patsientidele selliseid operatsioone keegi ei tee. Belēvičsi opereerimiseks tühjendati operatsioonisaalid haigetest ja kontrollimata personalist,» seisis kirjas.

Tervishoiuministeeriumi avalike suhete juht  Oskars Šneiders selgitas hiljem, et tervishoiuminister on viimase veerandsajandi jooksul kasutanud riigi tervishoiuteenust vaid korra - 2004. aastal. Täpsematest kommentaaridest minister keeldus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles