USA: Süüria kurdide ja araablaste pealetung Manbijile algab lähipäevil

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).
Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF). Foto: AFP/SCANPIX

USA toetusega kurdide ja araablaste väed alustavad Süüria põhjaosas lähipäevil pealetungi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) käes olevale Manbiji linnale, teatas kaitseministeerium kolmapäeval.

Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) asuvad Türgi piiri ja IS-i kantsi Raqqa vahel asuva strateegiliselt tähtsa Manbiji põhjapiiril.

"Arvestades nende edasiliikumise tempot ja kiirust, millega nad on suutnud vaenlasega võidelda, arvan, et on päevade küsimus, mil nad ründavad Manbijit," ütles Bagdadis asuv USA juhitava koalitsiooni pressiesindaja kolonel Chris Garver videokõne vahendusel ajakirjanikele.

Araablaste ja kurdide pealetung Manbijile on üks kahest suurrünnakust varustusteele, mida IS kasutab võitlejate, raha ja relvade saatmiseks Türgi piirilt Raqqasse.

SDF on lähenenud ka Süüria suurima tammi lähistel asuvale Tabqa linnale. Piirkonnas on pealetungil ka Süüria režiimiväed, keda toetavad õhurünnakutega Vene sõjalennukid.

USA ja Vene toetusega vägede lähedus on tekitanud küsimusi sellest, kas Washington ja Moskva koordineerivad rünnakut Raqqale, mis peaks olema IS-i vastase kampaania lõppsiht.

"Meie ja Venemaa toetusega vägede vahel praegu koordineerimist ei toimu," ütles Garver. "Väed, keda me toetame, keskenduvad praegu Manbijile ja see on koht, kus me oleme neid toetamas." 

Ühendriigid toetavad SDF-i 200 eriüksuslasega. SDF on teatanud, et pealetungis osaleb umbes 3000 araablasest võitlejat ja 500 kurdi.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on 4000 sõdurist enamik kurdid.

Garveri sõnul on Manbijis umbes paar tuhat IS-i võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles