Solana usub Vene vägede lahkumisse Gruusiast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Javier Solana.
Javier Solana. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika juht Javier Solana usub, et Venemaa tõmbab kokkulepitud ajaks väeüksused niinimetatud puhvertsoonidest välja.


«Usun, et kõik osapooled täidavad allkirjastatud lepingut,» ütles Solana, kes sõitis täna visiidele Thbilisisse, kus kohtub kahe päeva jooksul president Mihheil Saakašviliga ja teiste Gruusia ministritega, et arutada rahvusvahelise abi andmist ning Gruusia territoriaalse terviklikkuse tagamist, vahendas Reuters.

Venemaa on lubanud oma väeüksused puhvertsoonidest asuvatest kontrollpunktidest välja tõmmata hiljemalt 10. oktoobriks. Seejärel peaksid Vene väeüksuste kontrollpunktid võtma üle ELi vaatlejad ja Gruusia julgeolekujõud.

Tundmatuks jääda soovinud ELi diplomaadi kinnitusel pole euroliit endale alanud missiooni osas illusioone seadnud.

«Me pole kunagi lootnud, et Venemaa tõmbab oma väed tagasi 1. oktoobriks. Me anname neile ettevalmistuste tegemiseks ja tagasiminekuks aega,» ütles ametnik.

Vene vägede ametlik esindaja Vitali Manuško ütles täna, et Gruusiasse saabunud Euroopa Liidu missiooni hinnanguliselt 300 vaatlejat ei lubata separatistliku Lõuna-Osseetia lähedal asuvasse puhvertsooni. Tema kinnitusel kõnelused ELi vaatlejate volituste üle veel kestavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles