Kongo DV moodustas presidendi vastase alliansi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi opositsioonierakonnad teatasid täna alliansi moodustamisest ning nõudsid president Joseph Kabila lahkumist poliitikast, kui tema ametiaeg detsembris lõpeb.

Belgias kaks päeva suletud uste taga toimunud kohtumisel tegid osapooled ühisavalduse, milles teatati organisatsiooni nimega Rassemblement loomisest.

Ühenduse eesmärgiks on viia lõpuni kongolaste heitlus muutuste ja õigusriigi eest, öeldi avalduses.

Lisaks rõhutati, et põhiseaduse alusel saab president teenida kaks ametiaega. Kabila on võimul 2001. aastast ning enamik arvab, et ta tahab kandideerida ka kolmandaks ametiajaks.

Kui Kabila jääb võimule pärast 19. detsembrit oma ametiaja aegudes, siis loetakse seda riigipöördeks, lisasid avalduse autorid. Uute valimiste tähtaega pole seatud.

Ühenduse otsuste koordineerimiseks luuakse nn tarkade komisjon, mida hakkab juhtima veteranpoliitik Étienne Tshisekedi (83). Viimane jäi 2011. aastal toimunud presidendivalimistel Kabila järel teiseks. Tshisekedi ise elab Belgias 2014. aastast.

«Rohkem kui kunagi varem peame olema ühtsed, et saada lahti teate-küll-kellest,» lausus Tshisekedi varasemalt. Samas peab opositsioon meeles pidama võimalikke ohte ning saavutama olukorra, milles president lahkub rahumeelselt ja ilma vägivallata, lisas ta.

Tshisekedi sõnul võib opositsioon kaaluda Kabilaga dialoogi, kuid tingimusel, et president austab põhiseadust, vabastab poliitvangid ning lubab rahvusvahelisel kogukonnal tagada mis tahes sõlmitud leppe rakendumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles