Moskvas avati jääst võluriik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa ja Euroopa parimad jääkunstnikud lõid Moskvas Sokolniki pargis jääst muinasjuturiigi.

Jääriik on loodud väga ekstreemsetes tingimustes: temperatuur ei tõuse seal ka palavaimal suvepäeval üle kümne miinuskraadi, vahendas ERR Uudised  «Aktuaalset kaamerat».

«Kui juhuslikult kaob ära elekter, on meil selleks puhuks autonoomsed toiteseadmed, kuid isegi, kui midagi taolist peaks juhtuma, siis selline kogus jääd nagu siin - 800 tonni - ega ta kohe sula, jääl on selline omadus, et ta külmutab iseennast,» selgitas väljapaneku organisaator, viiekordne jääskulptuuride maailmameister Pavel Mõlnikov.

«Lumi on pärit Arhangelskist, jõelumi, samuti on meil siin oma jäävabrik, spetsiaalsetes külmikutes külmutatakse kõige puhtamat vett, mis läbib spetsiaalse filtreerimise, nii saadaksegi puhtaim kristalne jää,» rääkis jäämuuseumi giid Irina Mõlnikova.

«Enne kui skulptuure välja lõigata, tuleb need kokku panna, tuleb plokk ploki haaval, milles tigaüks on meeter korda 50 sentimeetrit korda 25 sentimeetrit, otsekui tellistest kokku laduda ja alles pärast hakkame sellisest monoliidist välja lõikama ja detaile looma,» rääkis Pavel Mõlnikov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles