Venezuela presidendi sõnul ei korraldata sel aastal rahvahääletust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei peab korda pealinna ostukeskuse ees, kus kohalikud on mures kasvava toiduainetenappuse pärast.
Politsei peab korda pealinna ostukeskuse ees, kus kohalikud on mures kasvava toiduainetenappuse pärast. Foto: FEDERICO PARRA/AFP

Venezuela president Nicolás Maduro kinnitas laupäeval, et presidendi ja valitsuse ametissejäämise üle sel aastal rahvahääletust ei korraldata.

Referendumit on nõudnud opositsioon, kel on parlamendis enamus.

Maduro sõnul ei aita ka sellest, kui opositsioon täidab rahvahääletuse korraldamiseks vajalikud nõuded.

"Valitsuse tagasikutsumise referendum korraldatakse vajadusel järgmisel aastal. Kõik," ütles president.

Venezuela valimisnõukogu hoiatas reedel opositsiooni president Nicolás Maduro tagandamisreferendumi protsessi peatumise eest vägivalla korral. Valimisnõukogu (CNE) andis paari päeva eest heakskiidu referendumi esilekutsumise protsessi alustamisele, tunnistades kehtivaks 200 000 opositsiooni esitatud allkirja.

CNE esimees Tibisay Lucena teatas reedel, et valimisnõukogu võtab järgmise sammuna 20.-24. juunini referendumile allkirja andnud isikutelt sõrmejäljed nende isiku tuvastamiseks.

Samas hoiatas Lucena, et vägivalla korral peatub kogu protsess.

Kui CNE sõrmejälgede võtmise järel allkirjad kehtivaks jätab, peab opositsioon koguma referendumi esilekutsumiseks vajaliku teise petitsiooni jaoks neli miljonit allkirja.

Maduro ametist kõrvaldamiseks peaks referendumil presidendi vastu hääletama rohkem kui 7,5 miljonit inimest, kes 2013. aasta aprilli presidendivalimistel Madurot toetasid.

Maduro vastased loodavad korraldada referendumi enne 10. jaanuari. Referendumi korraldamise korral pärast seda läheks võim Maduro tagandamise järel asepresident Aristóbulo Istúrizile. Opositsioon tahab seda stsenaariumit vältida.

Venezuela sotsialistlik valitsus on raskustes riigi naftal baseeruva majanduse kokkuvarisemise tõttu. Opositsioon saavutas jaanuaris kontrolli 167-liikmelise parlamendi üle ja on lubanud presidendi enne tema ametiaja lõppu 2019. aastal ametist kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles