Saksa asekantsler võrdles populistlikku AfD-d kaudselt natsidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa asekantsler Sigmar Gabriel
Saksa asekantsler Sigmar Gabriel Foto: Reuters / Scanpix

Saksa asekantsler Sigmar Gabriel võrdles pühapäeval parempopulistlikku parteid Alternatiiv Saksamaale (AfD) kaudselt natsidega.

"Kõike, mida nad on öelnud, olen ma juba varem kuulnud - minu isalt, kes oli nats oma viimase hingetõmbeni," ütles sotsiaaldemokraatide liider Gabriel meediagrupile Funke.

"Inimesed nagu härra Gauland vaikivad seni, kuni nad saavad jätkata oma karjääri ehitamist CDU-s," ütles Gabriel, viidates AfD aseesimehele Alexander Gaulandile, kes kuulus kunagi kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlikku Liitu.

"Siis, kui kõik on läbi, toovad nad tagasi oma vanad Saksa natsionalistlikud hüüdlaused," sõnas Gabriel.

"Need on inimesed, kes on vastu selle riigi avatusele maailmale ja liberaalsetele seisukohtadele."

Gabrieli sõnul soovivad sellised inimesed minna tagasi 1960. aastate Lääne-Saksamaale, "kui naised olid veel kodused, kui välismaalased, geid ja lesbid pidid muutma end nähtamatuks ning kui Wehrmachti laule lauldi õhtuti õlle kõrval. Kohutav", ütles asekantsler.

Gauland pälvis eelmisel kuul hukkamõistu seoses kommentaaridega Saksa jalgpallikoondise liikme Jerome Boatengi kohta, kelle isa on ghanalane ning kes sündis ja kasvas Berliinis.

"Inimesed peavad teda heaks jalgpalluriks, kuid ei tahaks Boatengi oma naabriks," sõnas Gauland.

Kolm aastat tagasi euroskeptilisel platvormil asutatud AfD on jõudnud poolte Saksa liidumaade parlamentidesse ning on nüüd seadnud endale selged sihid järgmisel aastal peetavateks üldvalimisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles