Gorbatšov asutab uue partei

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine NSV Liidu riigipea Mihhail Gorbatšov.
Endine NSV Liidu riigipea Mihhail Gorbatšov. Foto: Reuters / Scanpix

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov asutab koos Venemaa suurärimehe ja poliitiku Aleksandr Lebedeviga uue Kremlist sõltumatu partei.


Erakonna asutamisest teatas Lebedev, kelle sõnul tuli partei loomise idee 77-aastaselt Gorbatšovilt. Lebedevi sõnul võib erakonna nimeks saada Sõltumatu Demokraatlik Partei, vahendas Reuters.

«Ta andis meie rahvale vabaduse, kuid me ei suuda selgeks saada, kuidas seda kasutada,» kirjutas Lebedev oma koduleheküljel. Partei eesmärgiks on seadusandlikud ja majanduslikud reformid ning sõltumatu ajakirjanduse edendamine. Samuti soovitakse suurendada parlamendi rolli Venemaa poliitikas ning reformida riigi õigussüsteemi.

Lebedev ei lubanud küll parteid ise rahastada, kuid leidis, et erakonda peaks rahastama «mitteriiklikest allikatest».

Gorbatšov on varem asutanud Venemaa Sotsiaaldemokraatliku partei, milleeesmärk oli toetada liberaalseid reforme ning teha lõpp ekstremismile. Kuigi Gorbatšov on välisriikides populaarne oma osa tõttu Külma sõja lõpetamisel, on ta kodumaal jäänud marginaalseks poliitikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles