Pealtnägijad: Florida tulistaja oli geiklubide korduvkülastaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Mateen.
Omar Mateen. Foto: SCANPIX/REUTERS

USA uurijad püüavad jätkuvalt selgusele saada, mis täpselt oli relva haaranud Omar Mateeni tapatöö ajendiks. Juhtum muutub aina keerukamaks, sest pealtnägijate sõnul oli mees populaarset Orlando ööklubi korduvalt külastanud ja ka ise geide kohtamisäppi kasutaja.

29-aastane afgaani päritolu Mateen tappis pühapäeval 49 inimest, vigastatuid oli 53. Kolm tundi pärast rünnaku algust toimunud politsei haarangu käigus klubile hukkus ka Mateen ise.

FBI ütles eile, et on väga tõenäoline, et Mateen oli «üksik hunt» ja tema radikaliseerumise taga võib näha internetis vastava islamistide propaganda materjalide lugemist, mitte väljastpoolt kavandatud terrorirünnakut.

Eile tuli ka avalikuks uus pöördeline info, nimelt oli naise ja väikese pojaga praktiseeriv moslem Mateen olnud ööklubis Pulse regulaarne külastaja.

«Mõnikord käis ta seal üksinda joomas, vahel jäi ta ka nii täis, et muutus lärmakaks ja tülinorivaks,» ütles Ty Smith väljaandele Orlando Sentinel, väites, et ta oli hilisemat massitulistajat näinud klubis vähemalt kümmekond korda.

«Me ei rääkinud temaga palju, aga ma mäletan, et ta mainis mõnedes vestlustes oma isa,» sõnas Smith. «Ta ütles ka seda, et ta on naine ja laps.»

Teine Pulse'i tihe külastaja Kevin West sõnas Los Angeles Timesile, et Mateen oli ligi aasta temaga gei kohtamisäppi kaudu suhelnud ja sõnumeid saatnud.

Veel osad klubikülastajad rääkisid kohalikule meediale, et Mateen kasutas erinevaid geidele mõeldud kohtamisäppe nagu Grindr.

2006. aastal Mateeniga koos korrakaitse koolitustel käinud mees sõnas väljaandele Palm Peach Post, et viimane oli teda toona ka välja kohtamisele kutsunud.

«Me käisime temaga ka paaris geibaaris, aga kuna ma polnud toona avalikult kapist väljas, ütlesin talle ära,» ütles mehe endine klassivend, soovimata oma enda isikut avalikustada.

Sky Newsi väitel vastas Mateeni abikaasa, kui temalt küsiti, kas ta oli teadlik oma mehe homoseksuaalsusest, et ta ei tea.

Veel üks klubi külastajatest Jim Van Horn rääkis aga videos agentuurile AP, et on näinud, kuidas Mateen püüdis klubi külastanud meestele läheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles