Rootsis vabastati terrorisüüdistuse saanud mees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed Al-Nusra Rinde lippudega Maaret al-Numani linna lähedal.
Mehed Al-Nusra Rinde lippudega Maaret al-Numani linna lähedal. Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS

Rootsis vabastati teisipäeval mees, keda süüdistati Süüriasse reisimise kavatsuses, et liituda seal terrorirühmitusega Al-Nusra Rinne, edastas Yle kohaliku meedia infot.

Mees seletas oma kaitsekõnes, et soovis sõita terrorirühmituse juurde tegelemaks seal humanitaartööga.

Politsei peatas mehe Istanbuli lennujaamas, kui tema pagasist avastati kuulivest ja maskeerimisriietus, mis viis kahtluseni, et mees kavatseb sõdima minna.

Türgi võimud saatsid mehed Rootsi tagasi.

Julgeolekupolitsei Säpo uurimine tuvastas, et 25-aastane mees oli rääkinud tuttavatele kavatsusest reisida islamistide terrorirühmituse Al-Nusra Rinde juurde. Mees kinnitas seda, kuid eitas, et kavatses sõdida rühmituse ridades. Süüaluse sõnul plaanis ta rühmituse juures teha humanitaartööd.

Attunda kohus leidis, et prokuratuur pole suutnud tõestada mehe kavatsust sõita sõdima. Kohtu hinnangul võib vabalt paika pidada, et kohtualune tahtis vaid aidata hädasolevaid inimesi.

Rootsis jõustus aprillis seadus, mis keelustab reisid, mille eesmärgiks on terrorirünnakutes osalemine või nende ettevalmistamine. Tegemist oli esimese kahtlusalusega, kellele selle seaduse põhjal süüdistus esitati.

Vene välisminister Sergei Lavrov arutas teisipäeval USA ametivenna John Kerryga telefonitsi Süüria olukorda ja tõi probleemidest eraldi välja just Al-Nusra Rinde.

"Arutati Süüria olukorda, sealhulgas Venemaa ja USA ühistegevust sealsete terrorirühmituste ohjeldamisel. Lavrov rõhutas taas, kui tähtis on, et USA toetatavad valitsusvastased katkestaks suhted Al-Nusra Rindega, mis on seotud terrorivõrgustikuga  Al-Qaeda ja tungib mõõduka opositsiooni rühmade varjus peale. Ta osutas ka terroristide Türgi kaudu varustamise lubamatusele," seisis ametkonna veebilehe teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles