ÜRO andis heakskiidu EL-i mereväemissioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

ÜRO Julgeolekunõukogu andis teisipäeval ühehäälselt loa Euroopa Liidu mereväemissiooniks Liibüa relvaembargo jõustamisel.

Julgeolekunõukogu kiitis heaks mereväeoperatsiooni, mille eesmärgiks on relvade smugeldamise peatamine Liibüasse, kus Tripoli ühtsusvalitsus võitleb sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS).

Missioon sai volituse pidada Vahemerel kinni laevu, mida kahtlustatakse relvade vedamises. Missioon laiendab operatsiooni Sophia, millega EL võitleb migrantide smugeldamise vastu.

Islamiriigi võitlejate äge vastupanu aeglustas esmaspäeval Liibüa valitsusmeelsete jõudude pealetungi pühasõdalaste tugipunktile Sirtele.

Liibüa ühtsusvalitsusega liidus olevad jõud saavutasid eelmisel nädalal Sirtes kiire edu, tõrjudes IS-i välja Tripolist 450 kilomeetrit ida pool asuva linna sadamast ja lennuväljalt. Kesklinna ümbruse elurajoonidesse jõudes on valitsusmeelsete pealetung, mida toetavad õhurünnakud ja suurtükituli, aeglustunud.

Enamik Sirte elanikke on linnast põgenenud, kuid ametiisikute sõnul on linnas endiselt umbes 30 000 tsiviilelanikku.

Sirte on IS-i peamine baas Liibüas ning selle langemine oleks tõsine tagasilöök rühmitusele, mis on viimasel ajal kaotanud suuri alasid Iraagis ja Süürias.

Välisriikide luureteenistused on varem hinnanud  Liibüas tegutsevate IS-i võitlejate arvuks 5000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles