Turtšõnov: Ukrainale keeldutakse surmavaid relvi tarnimast (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov
Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov Foto: SCANPIX

Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov märkis, et selles ametis on talle pettumuseks olnud lääne partnerite keeldumine tarnida Ukrainale surmavaid relvi.

«Ma ei suutnud veenda meie strateegilisi partnereid, et Ukraina sõjalis-tehniline abistamine on Budapesti memorandumi otsene järelm ja lõppude lõpuks kaitseb see ka neid! Ma tõestan pideval kõigil rahvusvahelistel kohtumistel, et tugev, kaasaegselt relvastatud Ukraina sõjavägi on Euroopas rahu püsimise tegelik mõjur ja läänemaailma kindel kilp,» ütles Turtšõnov usutluses nädalalehele Novoe Vremja.

Ta väljendas kahetsust, et Ukraina partnerite seas, eelkõige Euroopas, valitseb seisukoht: «Ei maksa venelasi ärritada».

«2014. aasta kevadel, kui oli eriti raske, palusin ma neid väga: andke meile tänapäeva tehnika ja -relvad, me peame oma riiki kaitsma. Noil päevil kavandasin ma mobilisatsiooni kiirust lähtudes sellest, kui palju me jõuame päevas sõdurisaapaid toota. Oli vaja luua sõjavägi, see relvastada ja riietada. Siis aitasid riiki kaitsta vabatahtlikud, oma partneritelt ei saanud me ühtki padrunit. Ja ka praegu tõkestatakse mitmesugustel ettekäänetel surmavate relvade tarnimist Ukrainale,» lausus julgeolekunõukogu sekretär.

Turtšõnov märkis ka, et Ukraina sõjaväge ja rahvuskaarti varustab relvade ja tehnikaga püstolitest tankide ja rakettideni peamiselt kodumaine kaitsetööstus. Ta rõhutas, et samas ei suuda Ukraina kaitsetööstus tõhusa koostööta strateegiliste partneritega katta kõiki sõjaväe moodsa relvastuse vajadusi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles