Sarkozy: Ukraina NATO-sse võtmine oleks viga (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX/REUTERS

Ukraina venekeelse vähemuse õiguste mahasurumine ja Ukraina NATO-sse võtmine oleks viga, ütles endine Prantsuse president Nicolas Sarkozy täna Peterburi majandusfoorumil.

«Ukrainas on venekeelne vähemus, kes tunneb end diskrimineerituna,» ütles Sarkozy, kelle sõnul on seda vähemust võimalik kaitsta Ukraina suveräänsust austades, mis on vaidlustamatu.

Venemaa peab austama rahvusvahelist õigust, rõhutas ta.

«Ma tahan öelda, et kui Ukraina valitsus lakkab käsitlemast vene keelt Ukraina ametliku keelena, kuigi 30 protsenti elanikest räägib vene keelt, on see suurim viga, halvim ja väga negatiivne otsus.»

Sellele olukorrale tuleb leida väljapääs usaldust suurendades ja sanktsioonidest loobudes, lisas Sarkozy.

«Ukraina on Venemaa sõber ja peab olema Euroopa sõber. Sellepärast olen ma alati arvanud, et Ukraina lõimimine NATO-ga ja Euroopaga oleks viga.»

Sarkozy sõnul tulnuks Ukraina dramaatiliste sündmuste vältimiseks sekkuda otsekohe, aga seda ei tehtud. Nüüd on vaja olukord sammhaaval stabiliseerida.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles