Lääne diplomaadid ärgitavad Bosniat liituma NATO-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Mihkel Maripuu

Lääne diplomaadid ärgitasid neljapäeval ühisavalduses Bosnia ja Hertsegoviinat liidreid kaaluma NATO-ga liitumist, kuid Bosnia serblaste juht nõuab enne alliansiga liitumist NATO-Vene erimeelsuste lahendamist.

«Kui tahate positiivset muutust ..., siis NATO suunas liikumine on selleks suurepärane viis,» öeldi USA, Briti ja NATO saadikute neljapäeval tehtud ühisavalduses.

Diplomaatide hinnangul pole NATO-ga liitumine oluline vaid julgeolekuaspektist, vaid pakub «ka tavakodanike elu parendavaid seadusriigi reforme».

Samas ütles Bosnia serblaste juhi Milorad Dodiku sõnul ei luba serblased Bosnial alliansiga liituda seniks, kuni NATO erimeelsused Venemaaga pole lahendatud. «Venelased ja NATO on hetkel vastakal arvamusel ning poolte erimeelsused etenduvad terves maailmas,» lausus Dodik, ning lisas, et Bosnia peaks «püsima neutraalsena».

Bosnialased on NATO-ga liitumise küsimuses lõhestatud. Bosnialased ja Bosnia horvaadid on üldiselt selle poolt, kuid serblased, kes on üldiselt venemeelsed, on alliansiga liitumisele jõuliselt vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles